Miten valita valaisin ja lamput himmentimeen

Mikäli kodistasi löytyy valokatkaisin himmentimellä, on yhteen sopivan valaisimen sekä polttimoiden löytäminen tärkeää. Tästa artikkelista löydät tietoa siitä, millaisia ovat himmennettävät valaisimet ja lamput, ja mitä niiden hankinnassa tulee ottaa huomioon. Artikkelissa käsitellään seuraavat asiat:

 • Himmentimeen asennettava valaisin
 • LED-valaisin himmentimeen
 • Himmennykseen soveltuvat polttimot

Himmentimeen asennettava valaisin

Kodin himmentimiin voi lähtökohtaisesti asentaa minkä tahansa valaisimen, joka on a) tarkoitettu kodin sisävalaisimeksi b) ei sisällä kiinteää LED-polttimoa.

Valittavissasi on siis laaja joukko erilaisia kattovalaisimia, sillä himmentimeen valaisinta valitessa sillä ei ole merkitystä, miten monta kantaa valaisimessa on. Yksi tai kymmenen, molemmat käy! Tämä tarkoittaa, että voit asentaa himmentimeen niin kattokruunun kuin yksikantaisen riippuvalaisimenkin.

Tämä tarkoittaa myös, että vaihtoehtojen määrä kasvaa, jolloin lisäneuvot saattavat olla tarpeen. Vinkkejä yleisemmällä tasolla valaisimen valintaan löydät esimerkiksi näistä artikkeleista:

Led-valaisin himmentimeen

Mikäli haluat asentaa himmentimeen LED-valaisimen, on valaisimen tiedoista löydyttävä erikseen tieto, että se sopii himmentimeen. Mikäli LED-valaisimen tiedoista ei löydy merkintää, että se soveltuu himmentimeen, on pääteltävissä, että se ei siihen sovellu.

Millainen polttimo himmennykseen

Kun asennat valaisimen himmentimeen, on tärkeää tietää, millaiset polttimot valaisimeen voi laittaa.

Himmentimeen voi asentaa:

Tavalliset LED-polttimot taas eivät sovi käytettäväksi himmentimen kanssa. LED-polttimoita on nykyään kuitenkin saatavilla myös sellaisia, jotka himmentimeen sopivat. Löydät valikoimamme himmennettävät LED-polttimot täältä.

Himmennettävää polttimoa hankkiessa on otettava huomioon valaisimen kannan koko sekä millaiseen tarkoitukseen valaisin on tulossa, sillä poltimoiden valomäärissä on eroja.

Valomäärän kertoo polttimon lumenarvo, jonka lyhenne on lm. Vertailu on hyvin suoraviivaista: mitä suurempi lumenarvo sitä enemmän valoa polttimo tuottaa.

Jos siis olet etsimässä himmennettävää polttimoa lämpimän, kotoisan tunnelman luomiseen, riittää polttimo, jossa on pienempi lumenarvo. Jos taas kaipaat tilaan toisinaan enemmänkin valoa, esimerkiksi työskentelyä varten, valitse suuremmalla lumenarvolla varusteltu polttimo.

ValaisinMarketin Lamput-kategoriassa pystyt helposti suodattamaan tuotteita kannan, lampun mallin, valon määrän (lm), värilämpötilan sekä sen mukaan, sopiiko polttimo himmentimeen. Näin oikean polttimon löytäminen onnistuu helposti.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

9 Vastaukset

 1. Riitta Luuri says:

  Hei? Saisiko apua? Minulla on vanha himmennin. Siinä on ollut halogeenilamput, kanta e14 18 w. Eikö mistään enää saa lamppuja, jotka kävisi vanhaan himmentimeen, ei siis led-lamppuja?

 2. Heini says:

  Hei, minulla on valaisin johon menee GU10 kantainen polttimo ja himmentimessä on jännite 24V, tarvitseeko tuo himmentimen jännite ottaa huomioon, kun valitsee polttimoa?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Heini,
   kyllä,himmentimen jännite täytyy ottaa huomioon polttimoa valitessa. Tarkempaa tietoa varten kannattaa ottaa yhteyttä himmentimen maahantuojaan.

   Ystävällisin terveisin,
   Vesa aspasta

 3. Kalevi Hiltunen says:

  Kattokruunussa on halogeenilamput E14. Niitä voi himmentää. Onko ledlamppuja, joita voi laittaa tilalle? Vai pitääkö koko himmennin vaihtaa. Käykö ne samaan rasiaan, kuin noin 10v vanha himmennin?

 4. Jari says:

  Ostin käytettynä valaisimen, mutta ainoa paikka mihin voin sen kytkeä, on himmennettävällä kytkimellä varustettu. Kaikki valaisimet ilmeisesti voivat toimia himmentimen kanssa (?), mutta tämä led-polttimo ei sellainen ole, sillä pitää surinaa päälle laitettaessa eikä himmennys toimi. Syynä voi ehkä myös olla, että lamppu saa liikaa virtaa himmentimeltä (lampussa max. 13w merkintä).

  En kuitenkaan tarvitse himmennintä mihinkään, vaan voisin käyttää tuota ihan normaalisti (pelkkä on/off) täydellä teholla. Mietityttää vain, että aiheuttaako sellainen käyttö turvallisuusriskin? Vai onko pakko hankkia himmennettävä polttimo?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Jari,

   Kyllä, sinun tulee tähän valaisimeen hankkia himmennettävä polttimo. Vaihtoehtoisesti sähköasentaja voi vaihtaa katkaisimen tavalliseen.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 5. Tiina says:

  Hei,
  Minulla on yli kymmenen vuotta vanha herätysvalo. Valaisimen kriteerit polttimolle ovat seuraavat: Use E14 medium screw max 60W 230V incandescent lamp, if energy saving bulb are used, only halogen type (max 28 watts) is supported. Onko nykyisissä LED-polttimoissa olemassa sellaista, jota voisin käyttää tuossa lampussa?

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *