Maadoittamattoman pistokkeen asentaminen valaisimeen

Kattopistokkeen voit helposti asentaa valaisimeen itse. Tällä asennusvideolla näytämme, miten maadoittamattoman pistokkeen asentaminen valaisimeen tapahtuu. Maadoitetun pistokkeen asennus tapahtuu samalla logiikalla: saman väriset johdot asennetaan vastakkain, keltavihreä on tyypillisesti keskellä.

Pistokkeen asennus valaisimeen

 1. Tarkista, että sokeripalan ruuvit ovat auki siltä puolelta, johon pistoke tulee, ja kunnolla kiinni valaisimen päästä.
 2. Aseta pistokkeen johdot sokeripalan koloihin. Saman väriset vastakkain.

  Värit saattavat hieman vaihdella, tätä ei tarvitse säikähtää. Esimerkiksi sinisen tilalla saattaa olla harmaa johto, ruskean tilalla musta.

 3. Kiristä molemmat/kaikki ruuvit.
 4. Valmis!

Tarvittavat työkalut:

 • Pieni, talttapäinen ruuvimeisseli

Onnistuiko pistokkeen asentaminen valaisimeen näillä ohjeilla? Kommentoi alle, että miten kävi!

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Tiesitkö, että ValaisinMarketista pistokkeellisten valaisinten löytäminen on helppoa: klikkaa kyllä suodattimesta kohtaan “Valaisimessa on kattopistoke”, ja saat esiin vain tuotteet, joissa on pistoke. Esillä olevien tuotteiden määrä ei kuitenkaan juuri pienene, sillä valikoimastamme löytyy vain muutamia tuotteita, joissa pistoketta ei ole, älä siis hämmästy.

Esimerkiksi näissä nämä valaisimet ovat pistokkeellisia:

38 Vastaukset

 1. Anna Hakamäki says:

  Entäs kun valaisimessa on vain sininen ja ruskea johto, mutta pistoke on maadoitettu? Eli siinä on kolmas keltavihreä maajohto?

  • ValaisinMarket says:

   Hei! Tällaista valaisinta ei voi asentaa maadoitettuun pistokkeeseen.

  • Henna Haapasalo says:

   Hei! Ostin maadoittamattoman valaisinpistotulpan. Sen johtojen päässä on pienet “kupari? levyt” ympärillä. Pitääkö ne poistaa?

   • ValaisinMarket says:

    Moikka!

    Erittäin hyvä kysymys! Kuparilevyjä ei tarvitse poistaa, ne pitävät kuparilangat nätisti kasassa joka helpottaa sokeripalaan asentamista.

    Ystävällisin terveisin
    Kaisa aspasta

 2. Kati says:

  Hei! Jos ostan maadoittamattoman pistokkeen Ikean lamppuun jossa oli myöskin vain 2 johtoa, sininen ja ruskea, niin voinko tämän silti asentaa katossa olevaan maadoitettuun pistorasiaan?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Kati! Kyllä voi, jos valaisin on kaksoisuoja eristetty. Ikean valaisimien suojauksista emme osaa valitettavasti sanoa, kannattaa siis tarkistaa asia heiltä 🙂

 3. Juha says:

  Tuleeko näillä ohjeilla nolla varmasti esim. E27 kierreosaan? Toisenlaisiakin lopputuloksia on nähty.

  • ValaisinMarket says:

   Hei Juha,

   Mikäli valaisimen sisäiset kytkennät on tehty niin kuin pitäisi niin,kyllä.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa ValaisinMarketista

 4. Samuli says:

  Hei! Pystynkö mitenkään asentamaan pistoketta valaisimeen, jossa on keltavihreä johto (maadoitettu pistoke)?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Samuli,

   Kyllä pystyt, tätä varten tarvitset vain tosiaan maadoitetun pistokkeen. Maadoitetun pistokkeen kohdalla aseta samanväriset johhdot vastakkain sokeripalan molemmin puolin, keltavihreä keskelle.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 5. Eija Aro says:

  Mites sitten, kun lampun sokeripalassa on kaksi johdon paikkaa ja maadoitusjohdon paikka on metallinen pikku neliö, jossa on reikä. Vieressä maadoitusta osoittava kuvake.

  • ValaisinMarket says:

   Hei Eija,
   Todennäköisesti sinun valaisimessasi on käytettävä maadoitettua pistoketta,koska valaisimessa on paikka maadoitusjohdolle. Tässä linkki meiltä löytyvään maadoitettuun pistokkeeseen: https://valaisinmarket.fi/tuote/maadoitettu-kattopistoke/

   Ystävällisin terveisin
   Vesa aspasta

   • Eija says:

    Moro, minulla on jo maadoitettu pistoke, mutta miten saan kektavihreän johdon mainitsemaani neliöön kiinni, siinä on vain reikä. Ei ruuvia mukana tms. Ystävällisin terveisin Eija

    • ValaisinMarket says:

     Hei Eija,

     Näkemättä on hieman hankala sanoa, joten jos pystyisit lähettämään tästä kuvan meille, niin pystyisimme todennäköisesti auttamaan paremmin. Sähköpostiosoitteemme on asiakaspalvelu@valaisinmarket.fi.

     Ystävällisin terveisin,
     Vesa aspasta

 6. Henna says:

  Hei! Voiko maadoittamattoman pistoketulpan asentaa maadoitettuun lamppuun? Lampussa on siis (punainen, sininen ja keltavihreä johto) ja pistoketulpassa vain sininen ja punainen.

  • ValaisinMarket says:

   Hei Henna,

   Maadoittamatonta pistoketulppaa ei voi asentaa maadoitettuun lamppuun.

   Ystävällisin terveisin Kaisa aspasta

 7. Lauri says:

  Kattovalaisimen asennus. Katossa on maadoittamaton pistoke ja valaisimessa kolme johtoa. Voinko asentaa valaisimeen maadoittamattoman pistokkeen ja jos, niin miten?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Lauri,

   Jos valaisimessa on kolme johtoa, joista yksi on keltavihreä, tulee siihen asentaa maadoitettu pistoke. Valaisimen, jossa on maadoitettu pistoke voi asentaa maadoittamattomaan kattopistokkeeseen.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa asiakaspalvelusta

 8. Pia Marangoz says:

  Valaisimessa on 3 johtoa 2 keltaista ja 1 sininen.Miten nämä johdot asetetaan pistikkeeseen.

  • ValaisinMarket says:

   Hei Pia,

   Kyseessä on todennäköisesti kruunukytkentä. Meidän suosituksemme on, että käyt näyttämässä valaisinta ammattilaiselle.

   Ystävällisin terveisin Kaisa

  • Pirjo Halonen says:

   Hei! Minulla on maadoitettu pistotulppa joka pitää kytkeä valaisimeen. En löydä paikkaa keltavihreälle johdolle, onko sitä pakko laittaa mihinkään?

   • ValaisinMarket says:

    Hei Pirjo,

    Maadoitettua pistotulppaa ei voi asentaa valaisimeen, jossa ei ole paikkaa maadoitusjohdolle, eli keltavihreälle. Tarvitset valaisimeen kaksoissuojaeristetyn, maadoittamattoman pistokkeen, eli tällaisen: https://valaisinmarket.fi/tuote/maadoittamaton-kattopistoke/

    Maadoittamaton, kaksoissuojaeristetty kattopistoke sopii kyllä maadoitettuun kattopistorasiaan.

    Ystävällisin terveisin
    Kaisa
    ValaisinMarket.fi asiakaspalvelu

 9. Anita says:

  Hei, ostin PR Home merkkisen valaisimen ja siinä on kaksi valkoista johtoa kiinni sokeripalassa eikä mitään merkkejä mistä tietäisin kumpi on nollajohdin ja kumpi vaihejohdin. Mistä voisin päätellä miten asennan maadoittamattoman pistokkeen siihen?

 10. Anita says:

  Hei, mitä tehdä kun ostamassani PR Home lampussa on vain kaksi valkoista johtoa jotka menevät sokeripalaan jossa ei ole mitään merkintöjä kumpi on nollajohdin ja kumpi vaihejohdin, miten voin tietää kummin päin asennan valaisinpistotulpan sokeripalaan?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Anita,

   Valitettavasti nämä eivät ole meille tuttuja tuotteita. Suosittelemme, että olet yhteydessä valaisimen ostopaikkaan tai suoraan PR Homeen.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

   • Jenni says:

    Hei! Katsota tulee kolme johtoa joista yksi keltavohreä eli maadoitettu. Lampussa on vain ruskea ja sininen. Ei toimi. Mitä pitäisi tehdä? Kiitos.

    • ValaisinMarket says:

     Hei Jenni,

     Valaisimen toimivuutta voi ratkoa näillä:
     – Tarkista, että polttimo on varmasti ehjä kokeilemalla sitä johonkin valaisimeen, joka toimii.
     – Jos polttimo on varmasti ehjä, kannattaa vielä varmistaa, että valaisimen kytkennät ovat oikein.

     Mikäli maadoittamaton valaisin on kaksoissuojaeristetty, sen voi kytkeä maadoitettuun kattorasiaan. Tällöin katosta tuleva kelta/vihreä maadoitusjohto jätetään kytkemättä valaisimeen.

     Mikäli vika ei selviä näiden avulla, kannattaa kääntyä sähköasentajan puoleen.

     Ystävällisin terveisin
     Kaisa ValaisinMarketilta

 11. Felix Andersson says:

  Hei,
  Katossa on kruunusokeripala, jossa on neljä johtoa: musta, ruskea, keltavihreä ja sininen. Valaisin on yksilamppuinen pistotulppamalli kahdella johdolla: sininen ja ruskea. Miten valaisimen asennus onnistuu? Varmaankin sininen siniseen ja ruskea ruskeaan, mutta jäävätkö katossa olevat musta ja keltavihreä ilman kytkentää? Miten voisin asentaa kattoon sokeripalan tilalle valaisinpistorasian, vai voinko edes?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Felix,

   Varmaan paras ratkaisu on kytkeä valaisin sokerinpalaan juuri niin kuin ajattelitkin. Musta ja ruskea jää silloin kytkemättä mihinkään.

   Siihen voi kyllä asentaa valaisin pistorasiankin, mutta tämä homma kuuluu sähköasentajalle.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 12. Nora says:

  Hei. Onko väärin, jos ruskea johto on sinistä vasten? Mulla nimittäin näin ja lamppu toiminut useita vuosia. Haluan irrotta ja taas asentaa lampun, mutta nyt en tiedä laitanko johdot takaisin kuten ne on nyt vai samat värit vastakkain?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Nora,
   Laita samat värit vastakkain.

   Ystävällisin terveisin
   Vesa ValaisinMarketilta

 13. deli l says:

  Onnistui näillä ohjeilla, kiitos. Hämmensi omaan silmään kun ruskea johto näytti omaan silmään enemmän purppuralta/violetinruskealta, mutta onnistui. Uskon että väri oli haalistunut valossa.

  • ValaisinMarket says:

   Hei Deli,

   Mukava kuulla, että näillä onnistui! On hyvin mahdollista, että johto on ollut purppura/violetinruskea: aiemmin on ollut käytössä kaiken värisiä johtoja, nykyään käytössä ovat ruskea, musta, sininen ja keltavihreä. On myös mahdollista, että johto on haalistunut.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 14. Marjut says:

  Moi, minulla Turun kristallin markka-aikainen valaisin, josta tulee kolme identtisen näköistä johtoa, joissa ei mitään värejä. Mistähän on kysymys? Saako jotenkin selville, mikä on mikä johto?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Marjut,

   Tämä kuulostaa kyllä hyvin erikoiselta tapaukselta. Tässä tapauksessa suosittelemme, että olet yhteydessä Turun Kristalliin, he ehkä osaavat neuvoa. Heidän sähköpostiosoitteensa on tilaus@turunkristalli.fi

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 15. Jari says:

  Miten sähkö toimii, kun tv:n pistoke sopii seinään molemminpäin? Eli plus ja maa vaihtavat paikkaa riippuen kuinka kytket laitteen pistokkeen seinän pistokerasiaan?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Jari,

   Nyt on erittäin hyvä kysymys! Me emme valitettavasti osaa nyt tähän sanoa mitään, tähän täytyy löytää joku viisaampi vastaamaan.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *