Valaisimen asentaminen sokeripalaan

Tässä artikkelissa kerromme videolla sekä tekstinä, miten valaisimen asentaminen sokeripalaan onnistuu. Tässä ohjeessa lähtötilanne on, että valaisimessa on kiinnitettynä pistoke, joka irrotetaan ensin, jonka jälkeen valaisin asennetaan sokeripalaan.

Jos olet asentamassa valaisinta, jossa pistoketta ei ole, siirry videolla suoraan kohtaan 0:36. Kirjallisissa ohjeissa siirry kohtaan “Asentaminen sokeripalaan”.

Muista sähköturvallisuus! Aloita sähkötyöt aina kytkemällä sulake ensin pois päältä.

Ohjeet asennukseen

Pistokkeen poisto valaisimesta

 1. Löysää kattokupin ruuvi
 2. Avaa ruuvit sokeripalasta. Jos katossa ei ole sokeripalaa, irrota ruuvit pistokkeen puolelta siten, että sokeripala jää valaisimeen kiinni.
 3. Vedä pistoke (ja sokeripala) irti.

Asentaminen sokeripalaan

 1. Yhdistä johdot sokeripalaan siten, että saman väriset ovat vastakkain. Mikäli valaisimessa on 2 maadoitusjohtoa (keltavihreä), liitä molemmat samaan reikään.
 2. Kiristä ruuvit sokeripalasta.
 3. Ripusta valaisin lenkillä kattokoukkuun
 4. Kiristä vetämällä kevyesti johdosta, ja nosta kattokuppi ylös. Näin ripustuslenkki lukittuu paikoilleen.
 5. Kiristä kattokupin ruuvi.
 6. Valmis!

Miten kävi, onnistuiko valaisimen asentaminen sokeripalaan näillä ohjeilla? Kommentoi alle! 🙂

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Esimerkiksi näissä tuotteissa on valmiiksi asennettuna pistoke, mutta se on helppo irrottaa, jotta asennus onnnistuu sokeripalaan:

26 Vastaukset

 1. (nimetön) says:

  Kun lukee liitä samaan reikään (ilmeisesti se johto on keltavihreä vai onko siel johtoja kaksi keltainen ja vihreä jotka laitetaan samaan reikään? Mutta kumpaan niistä rei’istä? Vai onko sama kumpaan?

  • ValaisinMarket says:

   Mikäli katosta tulee keltavihreä eli maadoitusjohto (se on aina nimenomaan keltavihreä,ei keltainen tai vihreä) niin valaisimesta tuleva keltavihreä maadoitusjohto (jos niitä on kaksi niin molemmat) liitetään sokeripalassa samalla kohdalla vastakkaisella puolella olevaan reikään kuin missä katosta tuleva keltavihreä johto on liitettynä.

   Mikäli sokeripalassa on vain kaksi reikää niin valaisimesta tulevaa keltavihreää johtoa/johtoja ei liitetä mihinkään.

   Tarkemmin voimme tapauksessasi auttaa, jos lähetät meille sähköpostia kuvien kera osoitteeseen asiakaspalvelu@valaisinmarket.fi.

 2. Lauri says:

  Ostin lampun uuteen kotiin. Katosta tulee sokeripalaan neljä piuhaa: sininen, keltavihreä, musta ja ruskea. Vanhassa valaisimessa taas on yksi harmaa(nruskea?) piuha ja yksi musta piuha, joka näyttäisi oikeastaan olevan kaksi piuhaa yhdessä nipussa. Mitenhän tämän uskaltaisi asentaa? Vai uskaltaako?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Lauri,
   Kuulostaa sen verran erikoiselta johdotukselta, että oikean kytkennän varmistamiseksi suosittelemme ottamaan
   yhteyttä sähköasentajaan.

   Ystävällisin terveisin Vesa ValaisinMarketilta

 3. Hilkka Ukkola says:

  Ongelma: Vanhan talon katosta tulee ruskea ja sininen johto, mutta uudessa ruotsalaisessa valaisemessa on musta ja ruskea johto. Voiko sokeripalassa olla sininen ja musta johto vastakkain?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Hilkka,
   Tuossa Ruotsalaisessa valaisimessa, mikäli se on uusi, kuuluisi toisen kaapelin olla sinien ja toisen ruskea tai musta.

   Tuosta on hankala sanoa kuinka se menisi oikein. Kannattaa kysyä ostopaikasta tai pyytää vaikka sähköasentajaa kytkemään.

   Ystävällisin terveisin Kaisa aspasta

 4. Marjo says:

  Katosta tulee sininen, ruskea ja keltavihreä kohto sokerinpalaan. Lamppussa, joka pitäisi asentaa on sininen ja ruskea johto. Sininen liitetään siniseen ruskea ruskeeseen. SAAKO katosta tule sokerinpalassa kiinni oleva keltavihreä olla jatkossakin kiinni sokerinpalassa vai mitä sille tehdää ?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Marjo,

   Kyllä, keltavihreä johto saa olla kiinni sokeripalassa.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 5. Satu says:

  Katosta tulee sininen, ruskea ja keltavihreä johto sokeripalaan. Lamppussa joka pitäisi asentaa on oma sokeripala, jossa sininen ja ruskea johto. Tarkoitus on irrottaa katon sokeripala, ja liittää sininen siniseen ja ruskea ruskeaan, lampun sokeripalaan. Mitä teen keltavihreälle johdolle? Jätänkö sen kattoon omaan sokeripalaansa?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Satu,

   Tämän kanssa tulee toimia niin, että käytät katossa olevaa sokeripalaa, ja jätät kaikki katossa olevat johdot paikoilleen, myös keltavihreän. Yhdistä sitten lampun sininen ja ruskea johto katon sokeripalaan.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

  • Sari says:

   Katon sokeripalaan on liitetty musta ja vaalean beessi johto, valaisemessa taas on vaalean sininen ja vaalean beessi johto. Liitänkö yhteen beessit johdot, sekä mustan ja sinisen?

   • ValaisinMarket says:

    Hei Sari,

    Tässä tapauksessa suosituksemme on, että katon ja valaisimen johtojen järjestys kannattaa tutkituttaa asiantuntialla.

    Ystävällisin terveisin
    Kaisa aspasta

 6. Päivi says:

  Katossa on vain kaksi johtoa sokeripalassa, lampussa joka tarkoitus asentaa siihen on neljä johtoa (plus maadoitusjohto). Onko sitä mahdollista asentaa siihen? Ja miten? Vedänkö kaksi johtoa yhteen?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Päivi,

   Tässä tapauksessa suosittelemme, että valaisimen asentamisen hoitaa sähköasentaja, tai että olet yhteydessä valaisimen ostopaikkaan tai valmistajaan.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 7. Erja says:

  Katossa on maadoitettu pistorasia. Lampussa on kaksi johtoa (ruskea ja sininen). Miten asennan lampun? Ostanko sokerinpalan, minkä yhdistän lampun johtoihin ja maadoitetun kattopistokkeen jossa ”johto” ja yhdistän sen sokerinpalaan?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Erja,

   Osta sokerinpala ja maadoittamaton kattopistoke jossa johto. Koska valaisimessa ei ole maadoitusjohtoa, et tarvitse maadoitettua kattopistoketta. Liitä siniset johdot sokerinpalan vastakkaisille puolille samaan kohtaan ja ruskeat johdot samalla tavalla vastakkain.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 8. Timo says:

  Entäs tämä: katosta tulee kaksi ruskeata ja yksi harmaa kaapeli. Lampussa on kaksi parikaapelia, joista toisen päät on kiedottu yhteen ja toisen päät ovat erillään. Miten nuo liitetään, sokeripala on kahdessa osassa (2+1), onko väliä mikä lampun kaapeli tulee tuohon yksinäiseen sokeripalaan, johon katosta tulee toinen ruskea kaapeli?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Timo,

   Tämän valaisimen johdotus kannatta varmistaa alan asiantuntijalla, että menee varmasti oikein.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 9. Samu says:

  Moi!

  Mulla katosta tulee kolme johtoa: musta, vaaleansininen ja keltavihreä. Valaisimessa myös kolme johtoa: ruskea, sininen ja keltavihreä. Meneekö tässä sokeripalaan vastakkain musta ja ruskea, siniset (vaikka ovatkin eri sinisiä?) ja keltavihreät? Vai voiko olla muita mahdollisuuksia? Valaisin on vanhempi, noin 60-luvun tuotantoa.

  Kiitos jos autatte!

  • ValaisinMarket says:

   Hei Samu,

   Jos valaisin on asianmukaisesti modifioitu 60-luvun jälkeen aivan varmasti, miltä tämä vaikuttaa, niin johtojen kytkentä menee juuri noin. Jos asiasta on yhtään epävarmuutta, niin sitten valaisimen kytkentä on asiantuntijan tehtävä.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa asiakaspalvelusta

 10. Katri Koljonen says:

  Hei

  Meillä katosta tulee kaksi ruskeaa ja yksi sininen johto. Aikaisempi lamppu oli yhdellä sinisellä ja yhdellä ruskealla siinä kiinni. Uudessa on sininen, ruskea ja keltavihreä johto. Jätänkö keltavihreän irralleen ja muuten samoin kuin vanhassa?
  Kiitos avusta

  • ValaisinMarket says:

   Hei Katri,

   Juuri näin, kuten kuvailit: jätä keltavihreä johto irralleen, ja muuten samoin kuin vanhassa.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 11. Emilia says:

  Katossa on vihreä, keltainen ja harmaa johto. Lampussa taas sininen ja ruskea. Mitä ihmettä teen 🥲😅 Aikaisemmassa lampussa oli sininen, ja kaksi mustaa. Sininen oli yhdistetty katon harmaaseen johtoon.

  • ValaisinMarket says:

   Hei Emilia,

   Jos vahan lampun mustat johdot oli kytkettynä noihin vihreään ja keltaiseen johtoon, voit kytkeä ruskean johdon jompaankumpaan niistä ja sen sinisen harmaaseen johtoon. Jos näin ei ollut, niin kannattaa ottaa asiantuntija paikalle mittaamaan johtojen oikea järjestys.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

 12. Niltsi says:

  Hei,
  ostin vanhan 60-70-luvun kattovalaisimen, jossa on musta ja violetti johto. Nyt siihen pitäisi kiinnittää pistoke, jossa on sininen ja ruskea johto. Miten yhdistän värit “sokeripalaan”?

  • ValaisinMarket says:

   Hei Niltsi,
   Näitä värejä on käytetty tosiaan ainakin 70-luvulla, mutta valitettavasti emme voi varmasti sanoa, kuinka päin tässä tapauksessa johdot tulisi kytkeä. Suosittelemme tässä tapauksessa, että asennuksen tekee sähköasentaja.

   Ystävällisin terveisin
   Kaisa aspasta

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *