Kattopistorasian asentaminen

Valaisin- eli kattopistorasian asentaminen saattaa kuulostaa vaativalta sähkötyöltä, mutta todellisuudessa se ei sitä ole; sähkötyönä kyse on yhtä yksinkertaisesta operaatiosta kuin valaisimen asentamisesta sokeripalaan.

Kattopistorasian asennuksen onnistumiseen vaikuttaa eniten se, että pistorasian runko saadaan kiinnitettyä kattoon. Tarkista siis, että sinulla on kattosi materiaalin mukaiset työkalut.

Valaisinpistorasioita on olemassa kahdenlaisia; maadoitettuja ja maadoittamattomia. Oikean valinta on kuitenkin helppoa: jos katossa on 3 johtoa (sininen, ruskea ja keltavihreä), valitse maadoitettu kattopistorasia. Jos johtoja on 2 (sininen ja ruskea), valitse maadoittamaton kattopistorasia.

Johtojen värit saattavat hieman vaihdella, varsinkin vanhemmissa rakennuksissa. Lisätietoa sähköjohtojen väreistä löydät täältä.

Kattopistorasian asennus vaiheittain:

 1. Mitä opastetaan (0:00)
 2. Turvallisuusohjeet (0:08)
 3. Avaa kannen ruuvi (0:14)
 4. Irrota sähköosa kannesta (0:23)
 5. Jos katossa on ripustuskoukku, irrota se (0:39)
 6. Aseta sähköosa kattoa vasten, ja etsi oikea asennuskohta (0:48). Merkitse halutessasi reikien kohdat, ja tee aloitusreiät kiinnitystä varten.
 7. Kiinnitä sähköosa kattoon ruuveilla (1:06). Valitse kiinnitysvälineet kattosi materiaalin mukaan.
 8. Kiinnitä johdot työntämällä kuparilangat reikiin (1:22). Tässä mallissa johdot kiinnittyvät automaattisesti sisään työntäessä, eikä ruuveja tarvita. Jos asennat mallia, jossa on ruuvit, kiristä ne asetettuasi johdon reikään. Kohdassa 1:27 löytyy ohjeet johtojen yhdistämisestä oikeisiin merkkeihin.
 9. Aseta kansi takaisin sähköosan päälle (1:38)
 10. Kiristä kannen ruuvi (1:43)
 11. Valmis! Nyt voit asentaa pistokkeellisen valaisimen pistorasiaan.

Jos sinulla on valaisin, jossa ei vielä ole pistoketta kiinnitettynä, löydät ohjeet pistokkeen asennukseen täältä.

Pyydä apua tarvittaessa

Jos kattopistorasian asennus tuntuu kuitenkin siltä, ettet halua työhön itse ryhtyä tai työkalut eivät ole työhön riittävät, pyydä sähköalan ammattilainen apuun. Kodinplaza.fi tarjoaa sähkötöiden kilpailutuspalvelun, kannattaa vilkaista sieltä.

Joidenkin taloyhtiöiden huoltoyhtiöt hoitavat myös tämän kaltaisia pieniä töitä, joten kannattaa tiedustella asiaa myös heiltä.

Onnistuiko kattopistorasian asentaminen näillä ohjeilla? Kommentoi alle! 🙂

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *