Millainen valaisin olohuoneeseen

Olohuoneen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on, että tila on viihtyisä. Viihtyisyyden alle voidaan katsoa, että tila sekä miellyttää asukkaidensa silmää ja on toiminnallisuuksiltaan asukkaiden tarpeiden mukainen. Valaisimet ovat merkittävässä osassa näitä molempia, jonka vuoksi se, millainen valaisin olohuoneeseen kannattaa hankkia, ei ole aivan saman tekevää.

Olohuoneen valaistuksen suunnitteluun on olemassa muutama erilainen ajankohta: asunnon rakennusvaihe, jolloin voidaan helposti vaikuttaa siihen, mihin esimerkiksi kattopistorasian paikka tulee, sekä asumisvaihe, jolloin valaistusta suunnitellaan jo olemassa olevien pistokepaikkojen ja rakenteiden mukaan.

Kansikuvassa oleva tuote on Kasperi-5 -kattokruunu.

Olohuoneen sisustus jossa viisihaarainen Kasperi-5 kattovalaisin, ruskea sohva, taulu ja pöytä jossa koriste-esineitä.

Tähän artikkeliin olemme koonneet vinkkejä, joiden avulla olohuoneesi saa toimivan valaistuksen. Käymme valaistuksen suunnittelua rakennusvaiheessa läpi pintapuolisesti, mutta tämä artikkeli keskittyy pääasiassa valaistuksen suunnitteluun rakentamisen jälkeen.

Artikkelin sisältö:
Olohuoneen sisustus, jossa kattovalaisin Jennifer sekä valkoinen Elara lattiavalaisin harmaan sohvan kaverina.
Kattovalaisimena Jennifer-40 -kattokruunu. Lukuvalona Elara- L -lattiavalaisin valkoisena.

Vinkit hyvin tiivistetysti

  • Rakennusvaiheessa mittaa kattopistorasian paikka tarkasti käyttäen apunasi tilaan tulevien kalusteiden mittoja – esimerkiksi sohva vie yllättävän paljon tilaa
  • Tilassa voi olla useampikin kattopistorasian paikka
  • Suunnittele valaistus sen asukkaiden tarpeet huomioiden.
  • Kerrosta valaistus: näin valaistuksesta tulee joustavampi ja arkea paremmin palveleva
  • Valitse kattovalaisin sijainnin sekä haluamasi valon suunnan ja määrän mukaan
  • Muista suhteuttaa valasimien koko muiden kalusteiden kokoon
  • Lattia-, pöytä ja seinävalaisimet lisäävät valaistuksen joustavuutta ja lisäävät olohuoneen toiminnallisuutta
  • Myös polttimoilla on merkitystä sen suhteen, miten hyvin valaistus toimii: valitse siis tarpeisiisi sopivat polttimot valotehon sekä valon värin mukaan.
  • Suunnittele valaistus teidän tarpeitanne vastaavaksi: omat tarpeet ja mieltymykset ovat suuressa osassa myös olohuoneen valaistuksen onnistumista.

Sitten pitkän kaavan mukaan:

Mitä huomioida rakennus- tai sähköremonttivaiheessa

Pistokepaikkoja voi miettiä oikeastaan ainoastaan asunnon rakennusvaiheessa. Sähköremontti on myös sellainen vaihe, jossa kattopistokkeiden paikkaa saattaa olla mahdollista vaihtaa. Tämä riippuu monista seikoista, joten tämä tulee selvittää jokaisen kohteen kohdalla erikseen.

Olipa kyseessä rakennusvaihe tai remontti, on tärkeää, ettei varsinkaan kattopistokkeiden paikkoja vain roiskaista johonkin. Usein ne ovat ihan väärässä paikassa, koska niitä ei ole tarkemmin mitattu.

Mittauksen tekemiseen tarvitaan tietoa siitä, millaista kalustusta tilaan on tulossa, joten jos jätät paikan valinnan sähköasentajalle, on enemmän kuin mahdollista, että se tulee väärään paikkaan – hän ei voi tietää, millainen kalustus tilaan tulee.

Marsala-32R -riippuvalaisin
Beth-5 riippuvalaisin

Tilaan tulevat kalusteet ovat hyvä mittauspiste pistokepaikoille. Sohva on tyypillisesti keskeisessä osassa olohuoneen kalustoa, joten sitä on hyvä pitää mittauspisteenä.

Mieti siis, mihin sohva on tulossa, ja tee mittaukset sen mukaan. Sohva on usein syvempi ja massiivisempi kuin silmämääräisesti voisi ajatella, joten mittanauha käteen. Kattopistokkeen oikea paikka on yllättävän kaukana seinästä.

Varsinkin jos olet vaihteleva sisustaja ja vaihdat olohuoneen sisustusta ja kalusteiden paikkaa usein, mieti jo rakennusvaiheessa sohvakaluston mahdolliset muodostelmat, ja päätä kattopistokkeiden paikat perustuen useampaan eri järjestykseen.

Mielummin liian monta pistokepaikkaa kuin liian vähän; rakennusvaiheessa pistokepaikkojen lisääminen on helpointa, siisteintä ja halvinta. Eikä arvioimalla paikkoja silmämääräisesti, vaan ihan mittaamalla. Sohva ja muut kalusteet vievät yllättävän paljon tilaa ja niiden edessä ja ympärillä täytyy olla myös liikkumisvaraa.

Miten valaistusta voi suunnitella asumisvaiheessa

Vaikka kattopistorasian paikan vaihtaminen ei olisikaan mahdollista, ei se tarkoita, etteikö olohuoneen valaistusta voisi suunnitella tai muokata paremmin teille sopivaksi.

Tarpeita ja eilaisia asukkaita on monenlaisia. Joka tapauksessa valaistus kannattaa suunnitella niin, että se on käytettävissä mahdollisimman monipuolisesti. Hyvä, tarpeeksi voimakas ja laajalle alueelle levittyvä yleisvalo helpottaa esimerkiksi siivoamista. Hyviä valaisimia tähän ovat esimerkiksi erilaiset kattokruunut tai ryhmävalaisimet.

Whitney-kattokruunu ja Fire + Dora -pöytävalaisin
Rachel-riippuvalaisin

Miten valita kattovalaisin olohuoneeseen

Kun olet valitsemassa olohuoneeseen kattovalaisinta, kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat:

Millaiseen kohtaan valaisin sijoitetaan

Sohvapöydän ylle tuleva valaisin voi olla joko lähelle kattoa tuleva, tai sitten riippuva valaisin, kuten kattokruunu, ryhmävalaisin tai riippuvalaisin. Vaihtoehtojen määrä on suuri, ja tärkeimpänä määrittävänä tekijänä on, millaisen valaisimen haluat tai tarvitset tilaan.

Jotta olohuoneessa olisi helppo pelkän siivoamisen lisäksi myös rentoutua, kannattaa tilassa olla myös pienempiä valopisteitä, kuten pöytä- ja lattiavaloja, joiden avulla saat valoa tarpeeksi myös esimerkiksi tilassa kulkemista varten.

Jos olohuoneen kattovalaisimen kohta on sellainen, että sen alta kuljetaan, ovat hyviä valaisinvaihtoehtoja lähellä kattoa olevat valaisimet, kuten plafondit ja kohdevalaisimet.

Lacus-KR -kattokruunu, valkoinen
Valokuva valaisimesta, joka on asennettuna valkoiseen, vaakalautaiseen kattoon. Huoneen seinän väri on punainen. Valaisin on säriltään harmaa, ja sen pohjasta riippuu metallisia ketjuja sekä lampunkantoja, joissa on vakiolamput. Valaisin on kuvattu alaviistosta.
Geta-kattovalaisin

Mihin suuntaan haluat, että valo ohjautuu

Kattovalaisimen lampunkannan ympärillä olevan varjostimen materiaali vaikuttaa paljon siihen, mihin suuntaan valaisimen valo ohjautuu.

Mikäli valaisimen varjostin on metallia, kulkee valo vain niihin suuntiin, joista valaisin on avoin. Metallin läpi valo ei pääse, mutta valo heijastuu muista kalusteista. Heijastuksen määrä riippuu pintojen väreistä ja materiaaleista.

Denice-30 -riippuvalaisimen varjostin on metallia, mutta se päästää valoa vähän läpikin: siinä on nimittäin reikäkuviointi. Pöydällä on Ritz-53 musta + Roma-25 tumman vihreä pöytävalaisin kokonaisuus.
Olohuoneen sisustus jossa kolmeosainen valkoinen metallinen Polku riippuvalaisin sekä valkoinen metallinen Lacus seinävalaisin.
Lacus-S -seinävalaisin, valkoinen | Polku-3 -ryhmävalaisin

Kaikki valaisimet, joissa on metallinen varjostin, eivät kuitenkaan ole umpinaisia, vaan rakenne on avoin. Tällöin valo pääsee hyvin avoimesti tilaan.

Lacus-S -seinävalaisin, musta | Rollo-riippuvalaisin
Olohuone, jossa harmaa-kultainen lattiavalaisin ja harmaa kattokruunu
Gener-L -lattiavalaisin, harmaa | Shannon-kattokruunu

Varjostimesta, jonka materiaali on laminoitua kangasta, pääsee valo jonkin verran läpi myös varjostimen läpi. Läpi pääsevän valon määrä riippuu kuitenkin paljon niin kankaan väristä kuin laminoinnin väristä. Musta kangas päästää valoa läpi vähemmän kuin vaalea. Kankainen varjostin, jossa ei ole laminointia, päästää valoa läpi enemmän.

Leopard-45R -riippuvalaisin | Branch-P + Roma-25 tumman vihreä pöytävalaisin kokonaisuus
Jill-40 -riippuvalaisin | Solina-P -pöytävalaisin, valkoinen

Myös läpikuultavat muovi ja kivi päästävät valoa jonkin verran tilaan.

Olohuoneen sisustus, jossa on musta Mars kattovalaisin jonka materiaali on akryyli, sekä harmaa Ira lattiavalaisin.
Olohuone, jonka kattovalaisin on Mars-riippuvalaisin. Lisävalona tumman harmaa Ira-L -lattiavalaisin.
Olohuone, jonka kattovalaisin on Kristen-riippuvalaisin. Lisävalona Hurricane-29 -pöytävalaisin.

Lasisen, maalaamattoman varjostimen läpi valo pääsee valaisimen joka puolelle.

Carol-6 -ryhmävalaisin | Milano-L -lattiavalaisin
Jimena-7L -lattiavalaisin | Merete-36 -riippuvalaisin

Jos siis halaut, että valoa tulvii mahdollisimman paljon ympäri valaisinta, valitse kattovalaisin, jonka lampunkannan varjostin on lasia, tai sellainen, jossa polttimon ympärillä on paljon avointa tilaa. Jos taas haluat ohjata valoa enemmän, valitse metallinen.

Miten paljon haluat, että valaisimesta tulee valoa tilaan

Aiemmin mainitut valon suunnat vaikuttavat osaltaan siihen, miten paljon valoa valaisimesta tilaan tulee. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä valon määrään vaikuttavat myös:

Lampunkantojen määrä: Yksinkertaisesti, mitä useampi lampunkanta valaisimessa on, sitä enemmän valoa se voi antaa.

Olohuoneen sisustus jossa kuusihaarainen Clara-6 kattovalaisin lintukoristeilla ja varjostimilla ,ruskea sohva, pöytä ja maljakossa kukkia.
Clara-6 -kattokruunu olohuoneen kattovalaisimena

Lampukannan tyyppi: Eli onko valaisimessa E27- vai E14 -kanta. Tällä on merkitystä siitä syystä, että E27-kantaisia polttimoita on saatavilla hurjan paljon suuremmilla valotehoilla kuin E14-kantaisia. Jos siis haluat maksimoida valon määrän, valitse valaisin, jossa on E27-lampunkanta ja siihen mahdollisimman suuritehoinen lamppu. Muista noudattaa wattimääriä!

Tilan ja kalusteiden koko vaikuttaa kattovalaisimen kokoon

Tilan sekä siellä olevien kalusteiden koko vaikuttavat siihen, minkä kokoinen valaisin sopii tilaan. Valaisimen tulee olla tilan kokoon ja siellä oleviin kalusteisiin nähden tarpeeksi suuri, jotta kokonaisuus pysyy tasapainoisena. Jos valaisin tulee sohvapöydän päälle, tulisi valaisimen halkaisijan olla pienempi kuin sen alla olevan pöydän.

Olohuoneen sisustus jossa bambua oleva kattovalaisin Aava, konjakin värinen sohva, taulu, pöytä ja maljakossa oksia.
Aava-riippuvalaisin olohuoneessa, jossa on 5-istuttava avokulmasohva.
Olohuoneen sisustus, jossa valkoinen Nea riippuvalaisin sekä musta Leila pöytävalaisin jossa peikonlehtikuvioinen varjostin.
Nea-riippuvalaisin, valkoinen, olohuoneessa, jossa on 2,5 hengen sohva sekä nojatuoli. Pöydällä on Leila-lampunjalka, musta valkoisella Leaf-20 -lampunvarjostimella.

Miten huomioida eri vuodenajat valaistusta suunnitellessa

Suomalaisen kodin sisustuksen ja valaistuksen suunnittelu ei todentotta ole aina ihan helppoa. Milloin on ympäri vuorokauden koko kämppä valaistuna tuhannen auringon voimin tai sitten aurinkoa ei ole nähty viikkoihin.

Kerrosten lisääminen valaistukseen auttaa myös tähän ongelmaan. Kun luonnonvaloa ei juurikaan ole, korostuu sopivan kattovalaisimen rooli erityisesti. Kaikkiin tilanteisiin ei kuitenkaan välttämättä riitä pelkkä kattovalo, vaan lisävaloa kaivataan.

Ehkä jokin kohta huoneessa on muuten inhottavan pimeä, tai yksinkertaisesti vain kaipaat olla ympäristössä, joka on selvästi valoisa. Eipä tuo liene ihmekään silloin, kun auringon luvataan nousevan seuraavan kerran viikkojen päästä…

Kristen-riippuvalaisin ja Hurricane-29 -pöytävalaisin
Jill-40 -riippuvalaisin ja Solina-P -pöytävalaisin
Olohuoneen sisustus, jossa rottinkinen Kuura kattovalaisin sekä ruskea Lodge pöytävalaisin.
Kuura-riippuvalaisin ja Lodge-pöytävalaisin

Paitsi talviaikaan, myös kesällä kerrokset auttavat. Vaikka olohuoneessa olisikin ikkunoita, joita valoa pääsee sisään, riippuu valon määrä auringon suunnasta, pilvisyydestä ja muista varjoja luovista tekijöistä. Sadepäiviäkin saattaa olla, jolloin sisällä kaivataan keinovaloa.

Tällöin ei välttämättä kuitenkaan tee mieli laittaa päälle sitä kattovaloa, vaan vähempikin riittää. Ratkaisu: pöytälamppu tai muu pienempi valopiste päälle. Kyllä se aurinko sieltä taas tulee.

Muista huolehtia silmistäsi

Tykkäätkö lukea tai tehdä erilaisia käsitöitä olohuoneessa? Jos kyllä, kannattaa olohuoneessa olla jokin kohdistettava lisävalo, jolla saat valoa juur sinne, missä sitä kaipaat. Jos esimerkiksi luet kirjaa pelkän kattovalon avulla, jää teksti helposti varjopuolelle. Tämä rasittaa silmiä, joten kannattaa valita sellainen valaisin, jolla saat valoa lukupuolelle.

Galatea-L -lattiavalaisin
Solina-P -pöytävalaisin valkoisena

Lisävalo auttaa myös käsitöiden tekemisessä. Myös käsitöiden teko vähäisessä valossa rasittaa silmiä, mutta suurempi valon määrä helpottaa yksityiskohtien näkemistä.

Lattiavalaisin on erinomainen vaihtoehto juuri tähän, sillä sen paikkaa on helppo muuttaa aina tarpeen mukaan. Lattiavalaisinta hankkiessa voi miettiä esimerkiksi sitä, millaisia ominaisuuksia kaipaat. Erilaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi:

Milano-L -lattiavalaisin
Olohuoneen sisustus jossa valkoinen lattiavalaisin Stockholm-L sekä luonnonvalkoinen sohva jossa koristetyynyjä.
Stockholm-L -lattiavalaisin, valkoinen
Siron nojatuolin kanssa sopii kevyt lattiavalaisin, kuten Erika-L -lattiavalaisin
Olohuoneen sisustus, jossa on musta kaksiosainen käsityövalo Cone-L, musta kiikkutuoli ja nainen tekemässä käsitöitä.
Cone-L -lattiavalaisin, musta

Pöytävalaisin on myös hyvä vaihtoehto luku- tai käsityövaloksi.

Leila-lampunjalka + Leaf-20 -lampunvarjostin
Solina-P -pöytävalaisin

Joskus tila saattaa olla sellainen, että tämä on ainut vaihtoehto on seinävalaisin. Esimerkiksi pinta-asennettava seinävalaisin on hyvä vaihtoehto silloin, kun sohvan tai nojatuolin viereen ei ole mahdollista saada pöytää, tai jos haluat säästää tilaa jollekin muulle.

Olohuoneen sisustus jossa lukuvalona musta Aida seinävalaisin ja ruskea sohva.
Aida-seinävalaisin, musta
Lacus-S -seinävalaisin, valkoinen

Lue lisää luku- tai käsityövalaisimen valitsemisesta täältä ↗

Vielä kun saisi hyvät valaisimet oikeanlaisilla polttimoilla…

Valittuihin valaisimiin on tietysti tärkeää valita oikeanlaiset polttimot. Kun polttimon kanta sekä wattimäärä ovat valaisimeen nähden oikeat, on loput lähinnä makuasiaa.

ValaisinMarketissa sinun ei tarvitse osata yhdistää valaisimia ja polttimoita kannan ja wattimäärän mukaan: jokaisen valaisimen alle on listattu polttimot, jotka sopivat kyseiseen valaisimeen sekä kooltaan että tyylillisesti. Sinun ei tarvitse siis päättää kuin se, miten paljon valotehoa kaipaat.

Lopuksi

Se, millainen valaisin olohuoneeseen kannattaa hankkia on loppunen lopuksi kiinni siitä, ketkä sitä olohuonetta asuttavat, millaisia tarpeita heillä on ja millaisia mieltymyksiä. Luota siis itseesi ja omaan makuusi – hyvä siitä tulee.

On myös hyvä muistaa, etteivät olohuoneen valaisimet ole tyhjiössä: valaistukseen vaikuttaa seinien väri, muut kalusteet sekä niiden värit ja pintamateriaalit, sekä tilaan tuleva luonnonvalo. Jokainen olohuone on siis oma uniikki yksilönsä.

Autamme kyllä mielellämme vinkkien muodossa, ja täältä löydätkin kaikki ehdotuksemme olohuoneen valaisimiksi. Asiakaspalvelumme auttaa myös mielellään valaisimen valinnassa.

Olohuoneen sisustus, jossa Arlene riippuvalaisin, Hurricane pöytävalaisin hyllykössa, rottinki sohva ja nojatuoli sekä viherkasveja.
Hurricane-29 -pöytävalaisin | Arlene-46 -riippuvalaisin
Jimena-7L -lattiavalaisin | Isolde-riippuvalaisin

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *