Millainen valaisin olohuoneeseen

Kansikuvassa tuote Kasperi-5 -kattokruunu

Olohuoneen valaistuksen suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä, mitä olohuoneessa tehdään ja kuinka eläväistä menoa taloudessa on. Jos olohuone muuttuu satunnaisesti tyynysota-areenaksi tai kissan kiipeilytantereeksi, ei ehkä kannata laittaa helposti särkyvää lasista riippuvalaisinta sohvapöydän lähettyville. Tai jos olohuone toimii ajoittaisena palapeli- tai askartelutilana, on valaistusta oltava riittävästi.

Olohuoneen valaisinten valaisuteho on makuasia ja sitä pohtiessa on hyvä ottaa huomioon olohuoneen erilaiset tilanteet. Yleisvaloa tarjoavan kattovalaisimen lisäksi erilaisia toimia varten on hyvä olla myös joko kiinteitä tai tarpeen mukaan kohdennettavia täsmävalaisimia. Esimerkiksi lukemista ja käsitöitä varten olevan nojatuolin vieressä on hyvä olla tarpeeksi valoa tuova lattiavalaisin. Myös seinä– ja pöytävalaisimet toimivat, mutta lattiavalaisimen sijaintia on helpointa vaihtaa juuri sopivaksi.

Valaistus kannattaa suunnitella niin, että se on käytettävissä monipuolisesti. Esimerkiksi siivoamista varten on hyvä, että valoa on saatavilla tarpeeksi, kun taas rentoutumista palvelee vähempi valo. Katossa voi olla esimerkiksi enemmän valotehoa, jota voi täydentää pöytävalaisimilla.

Myös ikkunoiden lukumäärä ja niistä tulevan luonnonvalon määrä vaikuttavat valaistuksen suunnitteluun. Jos tilassa on paljon ja suuria ikkunoita siten, että valoa pääsee tulvimaan tilaan paljon, vähentää se valaisinten tarvetta. Vastaavasti vähäinen luonnonvalo nostaa tarvetta valaisimille.

Tilan ja kalusteiden koko vaikuttaa valaisimen kokoon

Tilan sekä siellä olevien kalusteiden koko vaikuttaa valaisimen kokoon. Valaisimen tulee olla tilan kokoon ja siellä oleviin kalusteisiin nähden tarpeeksi suuri, jotta kokonaisuus pysyy tasapainoisena. Jos valaisin tulee sohvapöydän päälle, tulisi valaisimen halkaisijan olla pienempi kuin sen alla olevan pöydän.

Jos tila on pitkä ja kapea, eikä kattovalaisimen valo ylety kunnolla joka paikkaan, voit täydentää pimeitä nurkkia pöytä- ja seinävalaisimilla. Näitä valitessa tulee ottaa huomioon niiden vaatima tila, etteivät ne osu kulkureiteille ja hankaloita liikkumista.

Sivupöytä, jolla on lasikupuinen pöytävalaisin ja kukkakimppu maljakossa.
Pöytävalaisin paitsi tuo valoa mutta myös kaunistaa ja tuo tilaan luonnetta. Kuvassa Hurricane-29 -pöytävalaisin

Kulkureiteillä saattaa olla myös paikkoja kattovalaisimille, ja näihin paikkoihin sopivat parhaiten lähellä kattoa olevat valaisimet, kuten plafondit ja kohdevalaisimet.

Tummat pinnat seinillä, lattiassa tai kalusteissa eivät heijasta valoa, jolloin valotehon on oltava suurempi, mikäli tilassa on paljon tummia alueita. Jos taas olohuoneessa on heijastavia pintoja, kuten lasinen sohvapöytä, kannattaa valita valaisin, jonka polttimo suuntaa ylöspäin, eikä suoraan pöytää kohti.

Mittaa valaisimen paikka tarkasti

Pistokepaikkoja voi miettiä oikeastaan ainoastaan asunnon rakennusvaiheessa. Usein ne ovat ihan väärässä paikassa, koska niitä ei ole tarkemmin mitattu. Tilaan tulevat kalusteet ovat hyvä mittauspiste pistokepaikoille, kuten esimerkiksi sohvan edusta. Sohva on usein syvempi ja massiivisempi kuin silmämääräisesti voisi ajatella. Kattopistokkeen oikea paikka on yllättävän kaukana seinästä.

Varsinkin jos olet vaihteleva sisustaja ja vaihdat olohuoneen sisustusta ja kalusteiden paikkaa usein, mieti jo rakennusvaiheessa sohvakaluston mahdolliset muodostelmat, ja päätä kattopistokkeiden paikat perustuen useampaan eri järjestykseen. Mielummin liian monta pistokepaikkaa kuin liian vähän; rakennusvaiheessa pistokepaikkojen lisääminen on helpointa, siisteintä ja halvinta. Eikä arvioimalla paikkoja silmämääräisesti, vaan ihan mittaamalla. Sohva ja muut kalusteet vievät yllättävän paljon tilaa ja niiden edessä ja ympärillä täytyy olla myös liikkumisvaraa.

Valaisimen materiaali vaikuttaa läpi pääsevän valon määrään

Lasiset valaisimet päästävät eniten valoa läpi. Myös organza-kankaasta valo pääsee hyvin läpi. Laminoidut kangasvalot päästävät valoa hiukan läpi ja ovat hyvä vaihtoehto, jos valaistuksen ei tarvitse olla niin kirkas. Suljetut, metalliset kuvut taas ohjaavat valon siihen suuntaan, josta valaisin on auki, jolloin valo heijastuu tilan pintojen kautta muualle.

Suomalaiset suosivat sisustuksessa paljon klassista mustaa ja valkoista. Molemmista löytyy vaihtoehtoja erilaisissa materiaaleissa, kuten esimerkiksi nämä tuotteet:

Valittuihin valaisimiin on tietysti tärkeää valita oikeanlaiset polttimot. Pääsääntönä voi sanoa, että mitä suurempi lumen-arvo, sitä kirkkaampi valo ja mitä suurempi kelvin-arvo, niin sitä kylmempää valo on.

ValaisinMarketissa polttimon valinta on tehty helpoksi: jokaisen valaisimen alle on listattu polttimot, jotka sopivat kyseiseen valaisimeen sekä kooltaan että tyylillisesti. Sinun ei tarvitse siis päättää kuin se, miten paljon valotehoa kaipaat.

Tutustu kaikkiin olohuoneeseen sopiviin valaisimiimme ja kysy asiakaspalvelustamme lisää apua valaisimen valintaan!

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *