Millainen valaisin eteiseen

Eteinen on tyypillisesti tila, jossa kattovalaisimet on sijoitettu siten, että niiden alta kuljetaan. Eteinen on myös luonteeltaan hyvin toiminnallinen huone, jolla on selkeä tarkoitus. Nämä seikat vaikuttavatsiihen, millainen valaisin eteiseen on hyvä valinta. Listasimme muutaman asian, jotka kannattaa ottaa huomioon eteisen lamppua valittaessa.

Kuvassa Emppu-36 -riippuvalaisin

Huoneen muoto

Eteiset ovat usein kapeita, käytävän mallisia tiloja. Tällöin on otettava huomioon valaisimen leveys, pituus sekä halkaisija, jotta valaisin olisi tarpeeksi suuri.

Tilan korkeus

Eteisen korkeudella on myös merkitystä. Tyypillinen huonekorkeus on n. 250 cm, jonka kanssa parhaiten sopivat käytettäväksi:

Korkeaan eteiseen ei kannata valita valaisinta, joka tulee katonrajaan: valo on tällöin katossa, ei niinkään siellä, missä sitä tarvittaisiin. Korkeisiin tiloihin kannattaa siis valita esimerkiksi:

Tässä eteisessä ovien ja katon väliin jää 53 cm tilaa, joten ripustettava kristallivalaisin mahtuu erinomaisesti tuomaan kimallusta heti kotiovelle. Kuvan tuote on poistunut valikoimastamme.

Ovet

Millaisia ovia tilaan aukeaa? Aukeaako ulko- tai väliovi sisäänpäin, entä kaappien ovet? Miten lähelle kattovalaisimen paikkaa ovet aukeavat? Miten paljon tilaa ovien yläreunasta on kattoon? Jos ovet avautuvat valaisinpaikan suuntaan, mittaa avatun oven etäisyys valaisimen paikkaan. Näin saat selville, millainen valaisimen on oltava, jotta ovet eivät osuisi siihen.

Valon tarve

Millaiseen tarpeeseen valaisin on tulossa? Yleisvaloa kaipaavalle sopiva valaisin on todennäköisesti plafondi tai riippuvalaisin, kohdennettua valoa tarvitsevaan tilaan kohdevalaisin sopii parhaiten.

Lacus-sarjaan kuuluva Lacus-K -kattovalaisin, musta, sopii erinomaisesti paikkoihin, joihin tarvitaan runsaasti valoa ja valaisimen alta pitää päästä kulkemaan.

Millainen valaisin eteiseen sitten sopii?

Erinomaisia eteisen valaisimia ovat esimerkiksi kohdevalaisimet sekä plafondit. Molemmat sijoittuvat lähelle kattoa, jolloin ovien ja valaisimien väliin jää tilaa.

Pallovalaisin käytävän valaisimena
6302/200-pallovalaisin sopii hyvin myös eteisen valasimeksi, sillä sen korkeus on vain 40 cm.

Kapeaan tilaan, jossa kaappien ovet tulevat lähes kattoon asti, on kapea kohdevalaisin hyvä vaihtoehto. Kohdevalaisin, jossa on kaksi tai useampi valopiste, on myös suunnattavissa valaisemaan useampaa pistettä.

Plafondit taas jakavat valoa tasaisesti koko tilaan, ja saat hyvän yleisvalon. Plafondeja löytyy monenlaisella halkaisijalla.

Ripustettava valaisin eteiseen

Haluaisitko eteiseen kuitenkin ripustettavan valaisimen? Valinnanvara kasvaa, mutta ripustettavaa valaisinta valitessa eteiseen kannattaa miettiä, miten lähelle esimerkiksi ovet tulevat valaisinta; kiireessä saattaa pukiessaan heilauttaa valaisimen liikkeelle, jolloin lähelle tuleva ovi voi rikkoa lasisen kuvun. Tällöin kannattaa harkita lasin sijaan muita materiaaleja, kuten esimerkiksi metallia tai kangasta.

Korkeaan eteiseen ripustettava valaisin on kuitenkin erinomainen ratkaisu, kun valopiste saadaan laskettua alemmas. Huomioithan, että mitä korkeampi huone, sitä kookkaampi valaisin tulisi valita. Korkeassa tilassa pienen valaisimen pienuus korostuu, eikä valaisin näytä sopivalta tilaan.

Eteisen valaistukseen saa helposti näyttävyyttä esimerkiksi kattokruunulla. Eteinen antaa ensivaikutelman kodista, joten valitse rohkeasti kaunis valaisin!

Geta-kattovalaisin tekee eteiseen varmasti kaksi asiaa: tuo WAU-efektin, ja 7 lampun paikkaa varmistaa, että valoa riittää sitten ihan varmasti.

Eteinen valoisammaksi

Eteisen kattovalaisin on valaistuksen kannalta tärkeässä asemassa, ja se, miten monta valopistettä valaisimessa on. Kattovalaisinten lisäksi myös muilla valaisimilla eteisen valoisuutta voidaan lisätä:

Anser-S -seinävalaisin sopii hyvin lisävaloksi eteiseen.

Pöytävalaisimet sopivat esimerkiksi tasojen ja lipastojen päälle. Valitse pöytävalaisin tason koon mukaan, jotta kokonaisuus pysyy tasapainoisena. Pöytävalaisimen varjostin on myös kaunis lisä sisustukseen; erilaisilla kankailla ja kuvioilla on myös helppo muuttaa tilan ilmettä.

Seinävalaisimet ovat helppo tapa lisätä valoa. Yksinkertaiset, lasiset seinävalaisimet ovat hienovarainen tapa saada lisää valoa eteiseen, ja välikytkinjohdollinen valaisin on helppo asentaa tarpeen mukaan sille parhaiten sopivaan paikkaan.

Kaipaatko kuitenkin jotain näyttävämpää? Seinävalot voivat myös olla näyttäviä ja koristeellisia, joilla saat eteiseenne lisää ilmettä.


Aikaisemmassa kirjoituksessa kerroimme, miten Sointu-S-seinävalaisimeen saadaan helposti uusi ilme pienellä tuunauksella. Valaisimet ovat n. 170 cm korkeudella lattianrajasta, eli monille valo ottaisi silmiin ilman varjostimia. Tumman violetit Estelle-kruunuvarjostimet kruunaavat tämän kokonaisuuden ja pehmentävät valoa.

Millaisiin asioihin sinä kaipaisit ratkaisuja eteisen valaistusta pohdittaessa? Kommentoi alle! 🙂

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *