Millaiset lamput valaisimeen

Hyvää valaistusta kaipaavat yleensä kaikki, mutta mitä on tämä ”hyvä valaistus”? Helposti se käsitetään suurena määränä valoa, mutta näin ei aina ole, sillä valaisimilla on muutakin merkitystä, kuin tuoda valoa: ne luovat tunnelmaa, korostavat kohteita ja kertovat tilasta. Se, millaiset lamput valaisimeen voi ja kannattaa hankkia, on siis monen tekijän summa

Tässä artikkelissa käymme läpi nämä 8 lampun valintaan vaikuttavaa seikkaa:

Kanta

Lamppua valitessa tärkein ominaisuus on valaisimen kanta. Suomessa yleisimmät ovat E14, eli ”pikkukanta”ja E27, eli ”iso kanta”. Laajasti esimerkiksi spottivalaisimissa on käytössä myös Gu10-kanta. Lisäksi joihinkin kodin valaisimiin menee G9-polttimo.

Toisin sanoen aivan ensiksi täytyy lamppua hankkiessa tietää, millainen kanta valaisimessa on.

Himmennettävä vai ei

Polttimoa valitessa tulee myös tietää, että onko valaisin kytkettynä himmentimeen vai ei, sillä mitkä tahansa lamput eivät sovi himmentimeen.

Sama pätee myös esimerkiksi seinä- ja pöytävaloihin, joiden kytkin on himmennin. Esimerkiksi Aprikola-seinävalaisimet ovat tällaisia valaisimia. Niiden suositelluista lisätuotteista löytyy tästä syystä vain polttimoita, jotka sopivat himmentimeen.

Himmennettävään valaisimeen tulee valita nimenomaan sellainen LED lamppu, joka sopii himmentimeen. ValaisinMarketissa tällaiset polttimot löydät helposti, sillä niiden nimessä on sana himmennettävä.

Käyttötarkoitus

Se, millaiseen tilaan lamppuja tarvitaan, on myös määräävä tekijä. Lampun avulla voidaan luoda tietynlaista tunnelmaa sekä hallita valon määrää. Lämmin, tunnelmallinen valaistus sopii paremmin olohuoneeseen kuin kodinhoitohuoneeseen, jossa tärkeämpää saattaa kodikkuuden sijaan olla tehokkuus; pyykkikori harvemmin muuttuu romanttiseksi ihan vain siksi, ettet näe, jäikö pohjalle vielä jotain.

Erilaisia käyttötarkoituksia ovat mm.

  • Lämpimän tunnelman luonti olohuoneeseen (keskitason lumenarvo ja matala kelvinarvo)
  • Hyvä yleisvalo keittiöön (korkea lumen- sekä kelvinarvo)
  • Hämärän iltavalaistuksen luominen (matala lumen- sekä kelvinarvo)

Käyttötarkoitus määrittää siis sen, minkä väristä ja miten paljon valoa tulisi olla. Nämä käsitellään seuraavaksi.

Onko valaisin kytketty himmentimeen? Lue täältä lisää, miten valita himmennettimeen oikeanlaiset lamput.

Valon väri

Lampun antaman valon väriä kuvataan kelvin-asteikolla, ja sen yksikkö on kelvin, lyhennettynä K. Mitä pienempi kelvin-arvo, sitä lämpimämmän sävyisestä valosta on kyse.

Kotitalouksien lampuista puhuttaessa käytetään yleensä termejä ”keltainen valo” tai ”lämmin valo” sekä ”valkoinen valo” tai ”kylmä valo”. Lämpimän sävyinen keltainen valo muistuttaa eniten hehkulampun valoa, ja valkoinen, kylmä valo, taas päivänvaloa. Kylmästä puhutaan myös neutraalin värisenä, joka on enemmän paikkansa pitävä, sillä kotitalouksiin myytävissä lampuissa sävy ei pääsääntöisesti ole siniseen taittuva.

Lyhyesti: Jos haluat lämmintä valoa tilaan, valitse polttimo, jonka kelvinarvo on 3000 tai alle. Jos taas haluat valkoisempaa valoa, valitse 4000 K tai enemmän.

Lämmin, kodikas valaistus syntyy alle 3 000 Kelvinin polttimoilla. Kuvassa Kasperi-5 -kattokruunu

Vinkki: Lämpimän, kodikkaan tunnelman luomiseen sopivat erinomaisesti hiililankalamput

Valon määrä

Lumen eli valovirta-arvo kertoo, miten paljon valoa lamppu antaa. Hehkulamppujen ollessa vielä käytössä oli linja melko suoraviinainen: mitä isompi watti määrä, sitä enemmän valoa. LED-tekniikan kehityttyä ja kehittyessä edelleen ei tämä ole aina enää näin yksiselitteistä, joten watti määrän sijaan polttimoita hankkiessa kannattaakin kiinnittää huomiota sen lumen, lyhennettynä lm, arvoon.

Lyhyesti: Kaipaatko vähemmän tai pehmeämpää valoa, esimerkiksi yöpöydän lukulamppuun? Valitse lamppu, jossa on pienehkö valovirta eli lm arvo. Tarvitsetko paljon valoa esimerkiksi keittiöön? Valitse suuremmalla lumenarvolla oleva lamppu.

Valaisin

Valaisin itsessään asettaa myös vaatimuksia lampuille, ja tärkein yksittäinen tekijä on valaisimen maksimi wattimäärä. Tämä luku kertoo, millaiset lamput valaisimeen voidaan turvallisesti asentaa; näiden lukujen noudattamatta jättäminen on vakava sähköturvallisuusriski. Varmistathan siis, että valitset lamput, jotka eivät ylitä maksimi wattimäärää.

Valaisimen fyysiset ominaisuudet saattavat myös vaikuttaa polttimon valintaan. Esimerkiksi kupu saattaa olla niin kapea, että ainoastaan kynttilälamppu sopii siihen. Tällaisia valaisimia ovat esimerkiksi Betsy-4 sekä Candicbiljardivalaisimet. Toisinaan taas kynttilälamppu on valaisimeen liian pitkä, ja pallolamppu on sopivampi vaihtoehto. Esimerkiksi Juno-3 -biljardivalaisimen kuvut eivät sopi paikoilleen, mikäli valaisimeen on laitettu siihen liian vakiolamput. Siksi sen suositeltuihin polttimoihin on valittu vain pallolamppuja.

ValaisinMarket.fi -verkkokaupassa jokaiselle valaisimelle on ihminen valinnut muutamia lamppuehdotus. Tuotesivulla ei siis ole automaattisesti määritettyjä ”suosituksia”, jotka määräytyisivät pelkästään valaisimen kannan mukaan, vaan olemme tuotekohtaisesti miettineet, miten valaisin saisi tyylikkään viimeistelyn. Näin ollen saat yhdeltä sivulta valaisimeen polttimot, jotka sopivat siihen sekä kooltaan että ulkonäöltään.

Omat mieltymyksesi ja erityistarpeesi

Lampun valittaessa on hyvä ottaa huomioon myös muita tekijöitä, kuten tilaan tuleva luonnonvalo sekä omat mieltymykset sekä erilaiset valoherkkyydet. Jos sinulla on valolle arat silmät, valitse pienempiä lumen eli valovirta arvoja. Helpotusta antavat myös jälleen saatavilla olevat matta- ja ovaalipintaiset polttimot.

Jos näkeminen hämärässä on haasteellista, valitse polttimoita, joiden lumen arvo on suurempi. Myös useammasta kannasta valaisimessa saattaa olla apua, silloin valoa tulee useammasta pisteestä ja se leviää hieman laajemmalle alueelle.

Varjostimien kiinnitys lamppuun

Onko lamppu tulossa valaisimeen siten, että siihen tulee myös varjostin? Tällöin varjostimen kiinnitysmekanismilla on merkitystä, ja jos varjostin on sellainen, joka painetaan lamppuun kiinni, täytyy tietää, millaiseen lamppuun kiinnitys sopii. Kiinnitys voi olla:

  • pallolamppuun (toiselta nimeltään mainoslamppu)
  • kynttilälamppuun
  • pallo- ja kynttilälamppuun (sopii molempiin)
  • vakiolamppuun (harvinainen)

Entä, jos et tiedä, millaiseen polttimoon varjostin pitää kiinnittää? Tätä on helppo testata, mikäli löydät jostain muutaman erilaisen polttimon. Kiinnittämällä varjostimen näihin polttimoihin huomaat kyllä nopeasti, minkä mallisessa varjostin pysyy kiinnitettynä.

Valokuva, jossa taustalla on harmaa seinä, jolla on musta seinävalaisin harmaalla varjostimella. Puupöydällä on mustakantinen kirja ja punainen kynttilä.

Valikoimaamme kuuluu laajasti kruunuvarjostimia, jotka voi kiinnittää sekä pallo- että kynttilälamppuun. Valaisimen ulkonäön vuoksi tämä on tärkeää, sillä polttimon muoto vaikuttaa siihen, miten lähelle kantaa varjostin tulee.

Kuvassa on mustaksi maalattu Sointu-seinävalaisin (poistunut valikoimasta), johon on yhdistetty harmaa Mary-kruunuvarjostin (poistunut valikoimasta). Tässä varjostimessa on kiinnitys, joka sopii niin pallo- kuin kynttilälamppuun, joka on tässä tapauksessa erittäin tärkeää: laittamalla valaisimeen kynttilälampun saadaan varjostin tarpeaksi korkealle, jotta lopputulos on tyylikäs.

Selvisikö näillä vinkeillä, millaiset lamput valaisimeen kannattaa laittaa? Kommentoi alle! 🙂

ValaisinMarketissa on jokaiselle tuotteelle määritelty siihen sopivat polttimot, joista sinun on helppo valita sopiva.

Yksi vastaus.

  1. Kirsi says:

    Kiitos selkeistä vinkeistä 👍

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *