Valaise kodistasi itsellesi kotoisa

Kotoisa on varmasti monelle omassa kodissa tavoiteltu tunnelma. Kotoisa koti on tuttu, turvallinen ja viihtyisä.

Se, millainen koti on kenellekin kotoisa, on useiden asioiden summa. Kotoisuuteen vaikuttavat esimerkiksi se, millainen koti on mielestäsi kaunis, millaiset asiat koet käytännöllisiksi sekä se, millainen siisteyden taso on sinulle miellyttävin.

Keittiön sisustus, jossa metallinen valkoinen riippuva kattovalaisin vaalean pyöreän pöydän päällä. Valaisimen yläosassa puukuvioitu koristeosa.
Bony-35 -riippuvalaisin, valkoinen
Notko-riippuvalaisin, musta

Tässä artikkelissa käymme läpi seikkoja, joiden avulla voit luoda omasta kodistasi valaisinten avulla itsellesi kotoisamman.

Onko kuluneempaa sanontaa kuin ”kauneus on katsojan silmässä”?

Voimme varmaan olla yhtä mieltä siitä, että jep, aika lattea hokema. Tässä kuitenkin jotain vielä väljähtäneempää: mutta niin se vain on.

Tähän on varmaan jokaisen, joka on yrittänyt luoda sisustusta toisen henkilön kanssa, helppo yhtyä. Ajatukset siitä, että ”miten ihmeessä tuo tykkää tuosta” tulevat nopeasti tutuksi ja toisen makua voi olla vaikea käsittää, kun itse nauttii värikkyydestä ja toinen haluaa välttämättä sisustaa valkoista valkoisella.

Esimerkki: toinen näistä on kirjoittajan suosikki olohuoneen valaisimeksi, toinen hänen puolisonsa. Molemmat valaisimet siis täyttävät vaatimuksen “tyylikäs ja hyvännäköinen”, vaikka tyylit ovat radikaalisti erilaiset.

Tämä kuitenkin luo valoa siihen, että miksi ”kaunis koti” ei ole jokaiselle sama asia. Se, että koti miellyttää silmää vaikuttaa kuitenkin paljon siihen, miten kotoisalta koti tuntuu. Jos oma koti näyttää jonkun muun kodilta, niin vaikeaa siitä on saada kotoista tunnelmaa.

Eli ensimmäinen vinkki, miten valaista koti kotoisaksi: valitse tilaan sellainen valaisin, joka on sinun mielestäsi hieno, äläkä piittaa naapurin mausta; se on hänen ongelmansa.

Tässä muutama esimerkki eniten myymistämme riippuvalaisimista. Aika eri tyylisiä, vai mitä? Näitä kaikkia tuotteita on kuitenkin joku pitänyt kotia kaunistavana.

Valaisimella saa sitä paitsi vaihdettua tilan tyyliä todella helposti. Tässä esimerkiksi kuvia samasta olohuoneesta, jossa huonekalut ovat samat, mutta kattovalaisin (ja sisustustyynyt ym. somisteet) vain vaihtuvat.

Pihla-riippuvalaisin
Ira-5 -kattokruunu
Kasperi-5 -kattokruunu
Roma-32R -riippuvalaisin
Aava-riippuvalaisin

Valoisuuden määrä

Toiset viihtyvät valoisammassa, kun taas toiset haluavat ympärilleen hämyisyyttä. Nämäkin tarpeet saattavat vaihdella huoneittain, eikä samassa kodissa olohuoneeseen kaivattua hämäryyttä kaivata välttämättä keittiöön sitten ollenkaan. Mieti siis tilaan valaisinta hankkiessasi, millaista valon määrää kaipaat juuri tähän huoneeseen.

Huoneen valoisuuden tarpeet saattavat vaihdella myös vuorokauden aikojen mukaan. Aamuisin, kun kehoa yrittää saada hereille voi olla tärkeää, että valoa saa heti paljon. Illalla taas keho valmistautuu luonnollisemmin uneen, kun ympärillä oleva valo vähenee ja pehmenee.

Jos kuitenkin tiedät, että suurella todennäköisyydellä kaipaat jossain kohtaa paljon valoa, niin tällöin kannattaa suosia valaisimia, joissa on useita lampunkantoja. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset kattokruunut, biljardivalaisimet sekä ryhmävalaisimet.

Clara-8 -kattokruunu

Haluatko pystyä muokkaamaan valaistusta? Hanki useampi valaisin, eli pöytä-, lattia- ja seinävalaisimia kehiin

Oli tarpeesi mikä tahansa, antaa useampi, erillinen valopiste paremman mahdollisuuden muokata tilan valaistusta aina hetkeen sopivaksi.

Esimerkiksi toimistossa, jossa kirjoitan tätä tekstiä on 4 valaisinta: yksi kattovalaisin, yksi pöytävalaisin sekä yksi lattiavalaisin, jossa on kaksi erillistä valopistettä. Lisäksi huoneessa on ikkuna, joka valaisee päiväsaikaan tehokkaasti, sillä se on etelään päin.

Tässä tullaan myös siihen, että tätä tilaa käyttää erilaiset ihmiset: minulle riittää ikkunasta tuleva valo ja katosta tuleva yleisvalo, kun taas puolisoni on hamstrannut ympärilleen kaikki mahdolliset valot, jotta hän viihtyisi.

Olohuoneen sisustus, jossa on kirkas Alma riippuvalaisin, Clare kattovalaisin sekä Waldorf pöytävalaisin ja siinä Mandi varjostin.
Mitä enemmän valaisimia tilassa on, sitä paremmin se taipuu päivän sekä vuodenaikaan, että jokaisen asukkaan omiin tarpeisiin. Kuvassa olevat tuotteet (vasemmalta oikealle): Alma-riippuvalaisin, kirkas, Clare-kristallivalaisin, Mandi-35 -lampunvarjostin, Waldorf-lampunjalka

Mitä haluat tehdä kodissasi

Koti on muutakin kuin vain tila, jossa säilytät tavaroitasi. Näissä nurkissa on tarkoitus myös elää elämää, johon kuuluu vahvasti asioiden tekeminen.

Mieti siis, mitä asioita sinä haluat tehdä kodissasi? Jos vastaus on, että haluat kotonasi istua sohvalla ja nauttia tv:n katselusta tai lukemisesta, niin suosittelemme, että valaistus on sohvan ympärillä tähän sopivaa. Lisää sen ympäristöön esimerkiksi lattia- tai pöytävaloja. Myös seinävalaisimet saattavat toimia.

Tärkeintä on, ettei valoista tule ikäviä heijastuksia telkkariin, sijoita ne siis myös tätä silmällä pitäen tai valitse sellaisia, joiden valopiste on varjostimen sisällä jemmassa.

Kodikkuuteen kuuluu siis, että voit tehdä kodissasi niitä asioita helposti, jotka ovat sinulle tärkeitä. Maalaaminen, käsityöt, lukeminen ja yhteiset lautapeli-illat tai vaikka pasianssin peluu ovat kaikki mukavampia, kun valaistus on kunnossa. Varsinkin, ettei Monopolia pelatessa pankkiiri pääse tekemään hämärähommia.

Yleensä jokaisessa huoneessa on vähintään yksi paikka kattovalaisimelle, mutta jos et jossain tilassa kerta kaikkiaan kaipaa valaisinta, niin voit pohtia, että tarvitseeko siellä sellaista olla? Jos tuntuu, että kyllä siellä on valaisin oltava, niin valitse valaisin, joka toimii koristeena tilalle, se voi myös olla valaisimen tärkein ominaisuus.

Miten innokas olet siivoamaan?

Siisteys on varmasti monen mielestä yksi kotoisuuden tärkeimmistä elementeistä riippumatta siitä, että mihin suuntaan omat mieltymykset kallistumat.

Jos nautit siisteistä tasoista ja järjestyksestä, panosta tällöin siihen, että katossa on runsaasti valoa tuova kattovalaisin, mutta myös siihen, että tilassa on tarpeeksi lisävaloa. Tämä helpottaa paitsi siivoamista tekee myös imuroinnista ja moppaamisesta helpompaa, kun näet vähän pimeämpiinkin nurkkiin – eivätkä pölypallot pääse sitten yllättäen lehahtamaan kaappien takaa.

Opus-pöytävalaisin tarjoaa juuri sopivasti lisävaloa esimerkiksi ikkunalaudalle tai sivupöydälle, jotta se siihen aina unohtuva puhelin löytyy.

Jos taas sinulle kodikkuus tarkoittaa, ettei kaiken tarvitse olla aivan justiinsa, niin jälleen päästään niihin lisävaloihin: pehmeä, epäsuora valo on ystäväsi. Sohvan vierestä lattiavalaisin ja sivupöydältä pöytävalaisin päälle ja kattovalo sammuksiin – ja avot! Toimii, on kokeiltu.

Luota itseesi

Jokaisen kodin kotoisuudelle on olemassa vain yksi raati, jonka mielipiteellä on väliä – sen asukkaat. Joten hanki kotiisi ne valaisimet, jotka saavat sinut ihastelemaan sitä riippumatta siitä, aiheuttaako ihastusta valaisimen selkeä käytännöllisyys vai rönsyilevä tyyli.

Jimena-P7 -pöytävalaisin
Jessica-40 -lampunvarjostin + Elisabeth-67 -lampunjalka

Ja omien mieltymysten ja maun muuttuessa on hyvä tietää, että valaisin on tosiaan erittäin helppo tapa vaihtaa kodin ilmettä. Millaista tyyliä kaipaisit kotiisi juuri tällä hetkellä? Tutustu valikoimamme:

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *