Miksi oikeanlainen valaistus on tärkeää?

Artikkelin kanskuvassa oleva tuote on Janice-30 -riippuvalaisin

Oikeanlaisen valaistuksen määrittäminen yleistasolla on haastavaa. Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa, kaikkeen sopivaa valaistusta, vaan se määräytyy henkilön, tilan ja tarpeen mukaan.

Oikeanlainen valaistus on aina muunneltavaa ja muokattavaa. Jos tilassa on vain yksi kattovalo yhdellä polttimolla, on valaistus melko huonosti muokattavissa.

Ohjenuorana sopivan valaistuksen määrittämiseen voi pitää sitä, että mikäli valaistus on huono tai puutteellinen, kun kiinnität siihen huomiota. Arjessa valaistuksen pitäisi olla toimintaa tukevaa, ja jos esimerkiksi eteisestä ei meinaa löytää oikeita kenkiä aamuisin, saattaa ongelma olla puutteellisessa valaistuksessa.

Oikea valaistus riippuu tilan käyttötarkoituksesta

Riittävää valaistusta suunniteltaessa onkin tärkeää huomioida kodin toiminnallisuus, eli se mitä kodissa tai tilassa tehdään.

Lapsiperheiden kodeissa asuu erilaisia ihmisiä, joilla on erilaisia tarpeita. Aikuisten töiden lisäksi lasten leikkiminen vaatii riittävästi valoa. Esimerkiksi lattioilla lojuvat legot on kiva nähdä ja palapelien teko rasittaa lapsen silmiä, jos on liian hämärää.

Ikäihmisten näkö on usein hieman heikentynyt, mutta riittävällä valaistuksella voidaan ehkäistä tapaturmia ja vaikuttaa arjen sujuvuuteen. Kun on riittävästi valoa, ei maton kulmaan kompastu yhtä helposti kuin pimeässä, eivätkä silmät väsy lehteä selatessa.

Luonnonvaloa on hyvä hyödyntää mahdollisimman paljon. Mitä enemmän on luonnonvaloa, sitä vähemmän tarvitaan keinovaloa. Pimeisiin nurkkiin kannattaa siis laittaa esimerkiksi pöytävalaisin tai seinävalaisin, jotta tapaturmilta vältyttäisiin.

Suomalaiset kodit ovat usein alivalaistuja ja koteihin jää paljon pimeitä nurkkia. Tämä voi osaltaan selittyä sillä, että sähköpistokkeita on yksinkertaisesti liian vähän. Jatkojohdot ovat hyvä tapa tuoda pistokepaikkoja sinne, missä niitä ei ole. Nykyään on saatavilla jatkojohtoja monen värisillä johdoilla, jolloin ne sulautuvat paremmin esimerkiksi lattialistaan eivätkä kerää turhaan huomiota.

Kuinka kirkas valo eri huoneisiin?

Huoneiden toiminnallisuus määrittelee pitkälle sen, kuinka kirkasta valoa siellä tarvitaan. Esimerkiksi keittiössä ja työhuoneessa tarvitaan kirkkaita kohdennettavia valoja, kun taas siivotessa auttaa hyvä yleisvalaistus. Valaistuksen tavoitteena on tuoda asioita esiin.

Mitä valojen kirkkauteen tulee, nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että valo on sopivan kirkas silloin, kun silmät eivät väsy valaistuksen puutteesta. Kuitenkin tässäkin on muistettava, että lapsilla ja nuorilla näkökyky on lähtökohtaisesti äärimmäisen hyvä ja he voivat lukea jopa melko hämärässä, esimerkiksi 100 luksin valossa. Yli 50-vuotiailla valoa pitää olla jo reippaasti enemmän ja suositus lukuvaloksi onkin 300–500 luksia.

Valo vaikuttaa kodin viihtyisyyteen merkittävästi ja siksi on tärkeää, että valon määrää saa säädeltyä tilanteeseen sopivaksi.

Mikä on oikea valon väri?

Valon väri on jokaisen oman maun ja tyylin mukainen asia. Valon värillä voi vaikuttaa kodin tunnelmaan. Polttimoiden sävy on usein keltaiseen taittuvaa, ja tämä lämmin valo luo kodikasta tunnelmaa.

Aina ei kuitenkaan kannata ehdottomasti suosia keltaista valoa. Jos esimerkiksi kodin on sisustanut pitkälti valkoisella ja haluat korostaa valkoisuutta, silloin kannattaa suosia kylmempää eli yli neljäntuhannen kelvinin valaistusta. Tällöin valkoiset pinnat näyttäytyvät puhtaamman valkoisena ilman keltaiseen taittuvaa sävyä.

Voiko oikeanlaisella valaistuksella säästää?

Oikeanlaisella valaistuksella ei voi juurikaan säästää rahaa, sillä LED-polttimoiden hinnat ovat tulleet roimasti alas, ja niiden käyttöikä on moninkertainen vanhempiin polttimotyyppeihin verrattuna.

Oikeanlaisella valaistuksella on kuitenkin mahdollista säästää hermojaan! Kotisi valaistus on oikeanlainen, kun näet toimia arjessa, löydät etsimäsi eivätkä silmäsi väsy liian vähäisestä valosta.

Jos sinusta siis tuntuu, että jokin näistä asioista ei toteudu, kannattaa valaistukseen tehdä muutoksia: hanki pimeisiin, potenttiaalisesti vaarallisiinkin nurkkiin lisävaloa tai vaihda valaisimen lamput suurempitehoiseen. Tulet huomaamaan, että kotisi viihtyisyys paranee merkittävästi.

Mitä sitten kannattaisi hankkia?

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *