Miten valita pöytävalaisimeen oikean kokoinen varjostin

Aina ei ole helppoa tietää, minkä kokoinen varjostin valaisimeen sopisi. Ehkä jalan mukana ei tullut varjostinta, tai se on kadonnut jossain kohtaa.

Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä, joiden avulla sopivan kokoisen varjostimen löytäminen helpottuu. Vinkkejä voi toki käyttää myös sopivan kokoisen jalan löytämiseen, jos varjostin on jo olemassa, mutta se kaipaisi kaverikseen uutta jalkaa.

Olivia-25 -lampunvarjostin yhdistettynä mustaan Hampshire-lampunjalkaan on toimiva yhdistelmä erimerkiksi yöpöydän valoksi

Ensiksi kuitenkin huonot uutiset:

Yksiselitteistä vastausta oikeasta koosta ei ole

Mitään kaikenkattavaa vastausta siihen, minkä kokoinen varjostin valaisimeen sopii, ei ole olemassa. Sopivan varjostimen valintaan vaikuttavat lampunjalan korkeuden ja leveyden lisäksi myös omat mieltymykset.

Lisäksi varjostimen kokoon vaikuttaa taso, jolla valaisin on. Varjostimen tulisi olla halkaisijaltaan/syvyydeltään pienempi, kuin taso, jolla se seisoo, jotta se ei osuisi seinään.

Artikkelin kansikuvassa olevat tuottteet ovat Waldorf-lampunjalka ja Mandi-35 -lampunvarjostin

Sopivan kokoista varjostinta voidaan kuitenkin hahmottaa näiden kysymysten avulla:

Seuraavaksi pureudumme näihin kysymyksiin tarkemmin.

Minkä korkuiseen jalkaan varjostin on tulossa

Lampunjalan korkeus vaikuttaa siihen, minkä kokoinen varjostin siihen sopii, mutta aivan yksiselitteisesti ei voida sanoa, että mitä korkeampi lampunjalka sen suurempi varjostimen pitää olla.

Näissä neljässä kuvassa on jokaiseen jalkaan yhdistettynä lampunvarjostin, jonka alareunan halkaisija on 30 cm. Vertailu osoittaa, että samalla halkaisijalla varustetut varjostimet sopivat hyvin eri korkuisiin lampunjalkoihin.

Tuotteet ovat vasemmalta oikealle:

Vertailemalla oikean koon löytäminen helpottuu

Etsitpä sitten lampunjalkaa tai -varjostinta, helpottuu oikean koon löytyminen vertailemalla tuotteita, jotka ovat saman kokoisia, jonka kaveriksi tuote on tulossa.

Lähes jokainen valikoimamme lampunjalka on kuvattu ainakin yhdellä varjostimella. Etsi siis pöytävalaisimet kategoriasta lampunjalka, joka vastaa korkeudeltaan ja leveydeltään suurinpiirtein valaisinta, johon varjostinta ollaan hankkimassa. Klikkaamalla kuvan auki saat tiedon, minkä kokoinen varjostin jalkaan on yhdistettynä – ja pystyt myös arvioimaan sitä, miten hyvin kyseinen koko mielestäsi siihen sopii.

ValaisinMarketissa näet helposti jo kategorialistauksessa, minkä korkuinen jalka on, joten et joudu klikkaamaan jokaista auki nähdäksesi niiden korkeuden.

Tarkastele lampunjalkoja niiden korkeuden mukaan:

Miten leveään jalkaan varjostin on tulossa

Lyhyesti sanottuna lampunjalan leveys vaikuttaa varjostimen valintaan siten, että varjostimen tulisi olla leveämpi, kuin jalan levein kohta. Tällöin kokonaisuus pysyy tasapainoisena.

Vasemman puoleinen lampunjalka on 53 cm korkea, ja siihen on kiinnitetty varjostin, jonka alahalkaisija on 20 cm. Oikeanpuoleinen lampunjalka on 51 cm korkea, ja varjostimen alahalkaisija on 35 cm. Muodoltaan muhkeampi lampunjalka vaatii suuremman varjostimen.

Yhdistelmät vasemmalta oikealle ovat:

Kaipaatko kevyempää vai kookkaampaa varjostinta?

Varjostimen koko muodostuu tyypillisesti kolmesta mitasta: korkeus, yläreunan halkaisija sekä alareunan halkaisija. Siihen, miten isolta varjostin näyttää, vaikuttaa kuitenkin myös varjostimen rungon muu muotoilu. Samalla alahalkaisijalla varustetut varjostimet saattavat näyttää toisiinsa nähden hyvin eri kokoisilta, kun niiden ylähalkaisijat ovat erilaiset tai muodon ollessa hieman eri.

Näissä kuvissa on molemmissa sama jalka, jonka korkeus on 41 cm. Molemmissa kuvissa jalkaan on yhdistetty lampunvarjostin, jonka alareunan halkaisija on 17 cm, mutta korkeus ja yläreunan halkaisijat ovat eri.

Yhdistelmät vasemmalta oikealle ovat:

Alahalkaisijan lisäksi varjostimen muu muotoilu vaikuttaa suuresti siihen, miten se istuu lampunjalkaan. Tässä parivaljakossa on Branch-P -pöytävalaisimeen yhdistettynä sylinterin muotoinen varjostin, jonka halkaisija on 25 cm ja toinen, ylöspäin kapeneva varjostin, jonka alareunan halkaisija on 36 cm. Molemmat yhdistelmät ovat kuitenkin tasapainoisia, vaikka varjostimen alareunassa onkin merkittävä ero.

Kuvien yhdistelmät ovat:

Minkä kokoinen kanta valaisimessa on

Varjostin, jossa on mainoskiinnitys, voidaan asentaa sekä E14-kantaiseen että E27-kantaiseen pöytävalaisimeen, sillä molempiin kokoihin on saatavilla mainoslamppuja.

Tässä alla ovat esimerkiksi Herringbone-25 -lampunvarjostimet, joissa on mainoslamppukiinnitys. Helen-pöytävalaisimessa on E14-kanta ja Jamaica-lampunjalassa on E27-kanta. Sama varjostin käy kuitenkin molempiin sen mainoslamppukiinnityksen ansiosta.

Kuvissa olevat yhdistelmät:

Kannan koko voi kuitenkin vaikuttaa jossain määrin valittavissa olevien varjostimien määrään, sillä osassa varjostimissa on E27- tai E14-laippakiinnitys. Laippakiinnitys tarkoittaa lyhyesti, että varjostimen ylä- tai alaosassa on rengas, joka pujotetaan kantaan ja kiristetään paikoilleen laipalla. Täältä löydät lisätietoa laippakiinnityksestä.

Varjostin, jossa on E14-laippakiinnitys, voidaan asentaa ainoastaan E14-kantaiseen lampunjalkaan. E27-laippakiinnitteiset varjostimet taas voidaan kiinnittää E27-kantaiseen valaisimeen, mutta soviterenkaan avulla varjostin saadaan kiinnitettyä myös E14-kantaiseen lampunjalkaan.

Loppujen lopuksi tärkeintä on, että kokonaisuus on omasta mielestäsi toimiva – luota itseesi.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *