Miten polttimo vaikuttaa siihen, miltä varjostin näyttää valojen ollessa päällä?

Valaisimeen valitulla polttimolla on iso merkitys siihen, miltä valaisimeen laitettu varjostin näyttää sitten, kun valot ovat päällä. Tätä ei kuitenkaan tule välttämättä ajatelleeksi. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä seikat tähän vaikuttavat, ja näytämme kuvin sekä videolla, millaisia nämä vaikutukset ovat konkreettisesti.

Artikkelin sisältö:

Valon värin vaikutus varjostimen ulkonäköön

Varsinkin valkoiset kankaat reagoivat vahvasti varjostimen sisältä tulevaan valoon. Lyhyesti: mitä keltaisempi värisävy lampussa on, sitä keltaisemmalta varjostin näyttää valojen ollessa päällä. Vastakkaisessa suunnassa on sitten sininen valo, joka saa varjostimen näyttämään sinertävältä.

Polttimon värisävyä ilmaisee Kelvin-arvo, jonka lyhenne on K. Polttimon Kelvin-arvo voi olla esimerkiksi 2 300K, joka on selvästi keltainen, kotoisa väri. 6 000K on taas hyvin sininen valo.

Valon määrän vaikutus varjostimen ulkonäköön

Valon määrä vaikuttaa myös: jos valitun polttimon valomäärä on alhainen, on väri sitä tummempi. Kirkkaampi valo taas tarkoittaa, että varjostimen värikin näyttää kirkkaammalta.

Valon määrää kuvaa luumen-arvo, jonka lyhenne on lm. Polttimon luumen voi olla esimerkiksi 240 lm, joka on melko alhainen määrä.

Eli kun varjostimen sisällä on sellainen polttimo, jonka valomäärä on alhainen ja sävy hyvin kellertävä, näyttää varjostin hyvin ruskealta valojen ollessa päällä.

Värin sävy: 2 700K

Värin sävy: 4 600K

Värin sävy: 6 500K

Video

Alta löydät videon, jolla asiaa on demonstroitu. Tällä videolla näet, miten kaksi eri valotehoa, 230 ja 470 luumenia, sekä kolme eri värilämpötilaa, 2700, 4600 ja 6500 vaikuttavat varjostimeen.

Videolla käytetty varjostin on Jill-L -lampunvarjostin. Polttimo on Airamin E27 LED älylamppu.

Toivottavasti tämä artikkeli tarjosi sinulle hyödyllistä tietoa, josta on apua varjostimen sekä polttimon valinnassa.

ValaisinMarketin suosituimmat varjostimet

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *