Miksi kodin valaistuksella on väliä erityisesti kaamosaikana?

Kun ulkona ei ole valoa, ei sisälläkään näe ilman valaisimia. Ilman valoa tutusta kodista voi tulla jopa vaarallinen, ja varsinkin ikääntyessä voi tarve valolle muuttua nopeastikin. Valon puute lisää tapaturmien riskiä ja on siis haitallista jo turvallisuudenkin kannalta. Oman hyvinvoinnin kannalta onkin suositeltavaa hankkia kotiin riittävä valaistus kaamoskuukausille.

Valon määrä vaikuttaa ihmiseen myös fyysisesti. Melatoniinin tuotanto lisääntyy, kun valoa on vähän tai ei lainkaan. Tämä on tavoiteltavaa iltaisin ja öisin. Kortisolin tuotanto taas lisääntyy, kun valon määrä kasvaa, eli päivisin. Liian vähäinen valon määrä saattaa aiheuttaa lievää masennusta, varsinkin vuoden pimeimpänä aikana.

Usemmalla kuin yhdellä kannalla varusteltu kattovalaisin on hyvä kesät talvet, sillä polttimoiden määrää tai valotehoa vaihtamalla saat muutettua valon määrää vuodenaikaan sopivaksi. Yllä olevassa kuvassa (kuten myös jutun kansikuvassa) on Geta-kattovalaisin.

Millainen on hyvä valaistus, joka toimii myös pimeänä vuodenaikana?

Hyvän valaistuksen tunnistaa helposti: se ei harmita! Hyvässä valaistuksessa näet suorittaa kaikki askareet, luetpa sitten sohvalla kirjaa, pyyhit keittiön kaakeleita tai haluat viherkasvin erottuvan nurkassa. Ohjenuorana on hyvä pitää sitä, että valaisimia tarvitaan enemmän kuin yhden kattovalon verran.

Olohuoneen sisustus jossa on kirkas riippuvalaisin, pöytävalaisin ja toinen kattovalaisin jossa on kristallikoristeita.
Valaistuksen kerrostaminen lisää toiminnallisuutta sekä viihtyisyyttä. Tuotteet vasemmalta oikealle: Alma-riippuvalaisin, kirkas, Clare-kristallivalaisin, Mandi-35 -lampunvarjostin, Waldorf-lampunjalka

Yhden valon taktiikalla huoneessa on aamusta iltaan sama määrä valoa, mutta se ei riitä ihmiselle fyysisesti eikä ole tarpeeksi kodin askareisiinkaan. Aamuisin valon tarve on suurempi, kun taas illalla on hyvä saada hieman himmennettyä valaistusta.

Yhdistelemällä erilaisia valaisimia, kuten katto-, seinä-, lattia- ja pöytävalaisimia, saat valaistukseen kerroksellisuutta ja tunnelmaa sekä valoa aina sinne, missä sitä kulloinkin tarvitset. Kerroksellinen valaistus auttaa myös huomioimaan useamman henkilön valon tarpeet.

Kerroksellisuus kannattaa aivan erityisesti siinä tapauksessa, että taloudessa asuu useampi henkilö. Jokaisella on yksilölliset tarpeet valolle ja se, mikä on yhdelle tarpeeksi, ei riitä toiselle alkuunkaan. Joten riittävä valaistus lisää myös perherauhaa, jos ei nyt täysin takaa sitä.

Olohuoneen sisustus, jossa on Kristen kattovalaisin, sekä hyllykössä Hurricane pöytävalaisin.
Olohuone, jossa lisävalona Hurricane-29 -pöytävalaisin. Kattovalaisin on Kristen-riippuvalaisin.

Millainen valaisin kannattaa valita, jos haluaa paljon valoa pimeyteen esimerkiksi työskentelylle?

Jos haluat varmistaa valaisimen antavan riittävästi valoa, valitse silloin E27-kantainen (isokantainen) valaisin. Niissä on erittäin laaja spektri vaihtoehtoja siihen, millainen valovirta polttimossa voi olla. Pienikantaisissa eli E14-kantaisissa valaisimissa saatavilla oleva valikoima on huomattavasti suppeampi.

Hyvä valaistus on kuitenkin yksilöllinen asia!

Esimerkkejä valaisinmääristä erilaisissa tiloissa

Tässäpä muutama esimerkki allekirjoittaneiden ValaisinMarketin porukan kodeista:

Olohuone/ruokailutila, 25 m²: 2 kattovalaisinta, joissa molemmissa usempi kanta (tuotteet ovat Nora-ryhmävalaisin ja Betsy-4 -biljardivalaisin. Lisäksi tilassa on yksi pöytävalaisin, yksi lattiavalaisin ja kaksi lisävaloa kirjahyllyn päällä. Tilassa on myös kolme ikkunaa, joista yksi on etelään.

Nora-6 -ryhmävalaisin
Riippuva kattovalaisin. Biljardivalaisin on metallinen ja sen väri on tummanruskea. Koristeena neljä pullon muotoista lasikupua. Valaisin on 90 cm pitkä.
Betsy-4 -biljardivalaisin

Työhuone, 12 m²: Katossa ryhmävalaisin, Joan-3. Lisäksi tilassa on yksi lattaivalaisin kahdella valopisteellä (Pandora-lattiavalaisin) sekä eräästä ruotsalaisesta liikkeestä aikanaan ostettu pöytävalaisin.

Makuuhuone, 12 m²: Kattovalaisin, jossa kolme E27-lampunkantaa. Lisäksi on kaksi pöytävalaisinta, molemmilla yöpöydillä yksi.

Kuinka valaisimilla luodaan tunnelmaa pimeyden keskelle?

Tunnelmaa haettaessa kannattaa suosia epäsuoraa valoa tuovia valaisimia, vaikkapa pöytävalaisimia laminoidulla kangasvarjostimella. Varjostimen olisi hyvä olla auki ylhäältä ja alhaalta, eikä valo saa häikäistä.

Polttimolla on suuri merkitys, kun halutaan luoda tunnelmavalaistusta. Valovirran määrästä kertovan lumenarvon kanssa kannattaa kuitenkin pitää malttia.

Hiililankalamput ovatkin tähän oivia. Niitä on olemassa LED-lamppuina, joissa on matalat lumenarvot ja joiden kelvin, eli lampun värisävy, on erittäin keltainen. Keltainen valo on lämmintä ja tunnelmallista. Hiililankalamput sopivatkin erinomaisesti juuri sellaisiin valaisimiin, jossa polttimo jää selvästi esiin.

Opus-pöytävalaisin yhdistettynä hiililankalamppuun tuo täydellisen kodikkaan lisävalon esimerkiksi sivupöydälle.
Hieman enemmän lisävaloa kaipaavan kannattaa valita Lodge-3 -pöytävalaisin.

Artikkelistamme Millaiset lamput valaisimeen saat lisää tietoa polttimoiden valinnasta.

Miten voi varmistaa, että kodin sisällä on tarpeeksi valoa kaamosaikana?

Kuten jo totesimmekin, tarve valon määrälle on yksilöllinen asia. Toinen tulee toimeen vähemmällä – toinen taas tarvitsee askareisiinsa enemmän valoa. Riittävän valon määrän pystyt kuitenkin varmistamaan ja tunnistamaan helposti. Riittävä valaistus on sellainen valaistus, jota et huomaa.

Yksi hyvä keino varmistaa, että valoa on tilassa tarpeeksi, on valita sellainen valaisin, jossa on useampi kanta, kuten esimerkiksi kattokruunu, biljardivalaisin tai ryhmävalaisin.

Astrid-6 -kattokruunu
Marla-5 -kattokruunu

Esimerkiksi tilassa, jossa on useampi tai suuri ikkuna, voi riittää yksi tällainen valaisin. Tällainen tila voi esimerkiksi olla ruokailutila, jossa ruokapöydän ylle on asetettu kattokruunu.

Jos taas et esimerkiksi löydä lipaston laatikosta ikinä mitään, sijoita pöytävalaisin lipaston päälle!

Kesällä nyt ei niin usein tarvita lisävaloa, mutta muina vuoden aikoina aivan varmasti. Tässä eteisessä on laitettu lipaston päälle Montclair-lampunjalka, harmaa tuomaan lisävaloa, että tavarat löytyisivät. Varjostimena on Jill-L -lampunvarjostin.

Miksi laadukkaaseen valaistukseen panostaminen kannattaa?

Laadukkaan valaistuksen mittarina toimii se, että pystyt toimimaan kodissasi eikä valon puute tärkeissä paikoissa aiheuta harmaita hiuksia. Saat turvallisemman kodin ja pystyt tukemaan terveyttä. Laadukkaaseen valaistukseen panostaminen on satsaus elämänlaatuun.

Millainen valaisin lisäisi kotisi laadukkuutta juuri nyt?

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *