Valaistus boheemissa skandinaavisessa sisustuksessa

Skandinaavisen selkeä, usein vaalea ja neutraali sisustus on tuttu monen suomalaisen kodista. Kun vaaleuden ja selkeyden joukkoon sekoitetaan muutama viherkasvi, pellavatyyny ja suloisen rosoisesti roikkuva torkkupeitto, on lopputuloksena toinen sisustussuuntaus: boheemin skandinaavinen sisustus. Mitä boheemia skandinaavisuutta tavoittelevan sisustajan tulisi huomioida, jotta tyyli ulottuisi valaistukseen asti?

Kuvassa on Aava-bambuvalaisin

Näin valaistus tukee boheemia sisustusta

Valaistuksen muokkaaminen on yksi helpoimmista keinoista vaikuttaa tilan tunnelmaan – sillä voi esimerkiksi korostaa tai peittää yksittäisiä elementtejä sekä lisätä joko pehmeyttä tai särmää. Valon kovuudella on suuresti vaikutusta tilan fiilikseen, ja boheemissa tyylissä valon tuleekin ehdottomasti olla pehmeää.

Boheemi sisustus on kaikessa rentoudessaan kotoisa. Valaistuksen kannalta se tarkoittaa sitä, että valoa täytyy saada muutettua vuorokaudenaikojen ja tarpeiden mukaan viihtyisäksi joka hetkeen. Siksi valaisimia kannattaa olla useita: esimerkiksi kattovalaisin, lattiavalo, pöytälamppu ja seinävalo.

Vaikka pöytävalaisimessa ei olisikaan varjostinta, voi se silti antaa tilaan pehmeää valoa; tähän Opus-pöytävalaisimeen on yhdistetty hiililankalamppu, jonka valoteho on alhainen. Alhainen valoteho tekee valosta silmälle miellyttävän, vaikka valaisimessa ei olekaan varjostinta. Opus-pöytävalaisimet ovatkin oiva tapa lisätä valoa esimerkiksi pienille tasoille, jotka muuten jäävät ihan pimentoon.

Yleisesti boheemi sisustustyyli suosii luonnonmateriaaleja, kuten puuta, bambua ja rottinkia. Suosittuja värejä ovat esimerkiksi valkoisen pehmennetyt sävyt, harmaan sävyt sekä sammaleenvihreä. Sävyt ovat pääsääntöisesti murrettuja, eivät niinkään kirkkaita.

Itse valaisimet ovat usein hyvinkin selkeälinjaisia, mutta myös niissä luonnonmateriaalit ovat voimissaan. Varjostinten vaikutusta ei kannata aliarvioida. Oikeanlaisella varjostimella saa pehmennettyä valoa ja tuotua sisustukseen helposti boheemeja värejä, kuoseja ja eloa.

Valaistuksella ja materiaalivalinnoilla voi myös rikkoa boheemin skandinaavisen harmonian. Jos valoa tulee koko ajan ja se on kylmää ja kovaa, valo helposti täyttää tilaa liikaa, eikä boheemi tyyli säily. Myös heijastavat korkeakiiltoiset ja metalliset materiaalit voivat paljon käytettyinä hajottaa boheemin tunnelman.

Boheemi tyyli ja valaistus eri tiloissa

Boheemia tyyliä on helpoin toteuttaa olohuoneessa – viittaahan tilan nimikin rentoon oleiluun. Myös makuuhuone on hyvä ja helppo kohde boheemille tyylille. Mikä olisikaan rentouttavampaa kuin kaatua pellavalakanoilla pedattuun sänkyyn?

Boheemia skandinavista tyyliä hakiessa on hyvä muistaa, että tilan sisustus on kokonaisuus, eikä yksittäinen, “vääränlainen” valaisin voi vielä pilata tunnelmaa. Esimerkiksi tähän bohoon sohvannurkkaan istuu täydellisesti metallinen Aida-seinävalaisin.

Viherkasvit ovat boheemin skandinaavisen sisustustyylin kulmakiviä, joten boheemi sisustus sopii moneen sellaiseen tilaan, johon viherkasvitkin – myös esimerkiksi työhuoneeseen. Mikäli et ole innokas viherpeukalo, voit tuoda vihreitä pintoja kotiin helposti valaisimilla.

Skandinaavinen sisustus on kuitenkin järkevä ja toiminnallinen, joten niin sisustusta kuin valaistustakin on olennaista miettiä myös sen kautta, mitä niiden halutaan palvelevan. Tästä syystä puhtaasti toiminnallisissa huoneissa, kuten kodinhoitohuoneessa, ei boheemi tyyli välttämättä ole se käytännöllisin ratkaisu.

Boheemi skandinavinen tyyli onkin yhtä aikaa kodikas sekä käytännöllinen. Sen selkeät linjat ja pehmeät pinnat kutsuvat rauhoittumaan, eikä siksi olekaan ihme, että näitä asioita kotiin kaipaat.

Loppuun vielä muutama asiakkaidemme suosikki boheemeista, skandinavisen tyylisistä valaisimista:

Saitko tästä jutusta inspiraation, tai heräsikö kysymyksiä? Laita kysymyksesi alla olevaan kommenttikenttään, tai halutessasi voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *